5 redenen om vandaag nog de Wim Hof-methode te proberen

Wim Hof-methode: krachtig bij mentale en fysieke klachten

ademen-vrouw-buiten
Getty Images

Wim Hof ('The Iceman') staat bekend om zijn passie voor extreme kou, koud douchen en ijsbaden. Hij ontwikkelde zijn eigen Wim Hof-methode waardoor je beter tegen kou kunt én je gezondheid kunt verbeteren door op een bepaalde manier te ademen. Koen de Jong van Sportrusten deelt deze passie en schreef samen met hem een boek. Gezondheidsnet vroeg aan hem wat de methode zo bijzonder maakt.

1. Je merkt al binnen 20 minuten verschil

“De Wim Hof-methode is compleet anders in zijn soort. De meeste ademhalingsoefeningen zijn erop gericht om wat langer uit te ademen, om even te pauzeren na die ademhaling, of een te snelle of te diepe ademhaling om te keren en bewust wat rustiger te ademen. Die Wim Hof-ademhaling doet eigenlijk het tegenovergestelde. Als je wat snel of onrustig ademt, dan doet hij er eerst nog een schepje bovenop zodat je bewust dieper en sneller gaat ademen. In het begin voelt dat onprettig en word je licht in je hoofd. Dat voelt vervelend, maar na het eerste deel van de oefening waarbij je bewust meer stress creëert, volgt het tweede deel van de oefening. Hierbij houd je je adem bewust zo lang mogelijk in, waarna je pauzeert.

De oefeningen zijn net als bij kou wat extremer en heftiger dan andere ademhalingsmethoden. Aan de ene kant maakt dat het oncomfortabeler en schrikt dat in het begin wat af, aan de andere kant merk je dat je juist doordat je het intenser doet dat het effect sneller is. Daar zijn veel mensen natuurlijk naar op zoek. Bij meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga begin je het over een maand of twee langzaam te merken. Er is natuurlijk veel voor te zeggen om het zo te doen, want het werkt uitstekend. Maar bij die heftige oefeningen merk je al binnen 20 minuten een enorm verschil.“

2. De Wim Hof-methode kan helpen bij mentale en fysieke klachten

“Mentaal doen de oefeningen ongelooflijk veel. Ze helpen je invloed te krijgen op je eigen gedachtes en de waan van de dag die dat weleens over kan nemen. Bijvoorbeeld op het moment dat je somber of gestrest bent, of de hele dag in je hoofd lijstjes aan het afdraaien bent met wat er allemaal nog moet. De methode zorgt ervoor dat je zo ‘in het nu’ in je lijf komt, waardoor je ook makkelijker in je creativiteit en focus kunt komen. Hierdoor zie je dat het mentaal heel krachtig werkt.

Als je de oefeningen op de juiste manier uitvoert, gebeurt er ook veel met je ontstekingswaarden. Dus heb je bijvoorbeeld reuma, de ziekte van Crohn of een andere ziekte waarbij een hoge ontstekingswaarde een prominente rol speelt, dan kun je baat hebben bij deze techniek.”

3. Het kost je maar twee minuten

“Ik denk dat iedereen het wel herkent dat soms de waan van de dag het overneemt, je moe bent, een vol hoofd hebt of het idee hebt geleefd te worden. Maar zodra je even twee minuten het koude water in gaat, dan heb je meteen erna een enorm effect. Je voelt dat het ontspant, het wakkert iets aan en je krijgt er energie van. Dan is die lijdensweg van twee minuten ineens meer dan de moeite waard voor het effect dat het heeft op de rest van je dag.”

4. Het is voor (bijna) iedereen geschikt

“Bijna iedereen kan de methode doen, zelfs mensen met hartklachten. Ik heb veel cardiologen gesproken toen ik mijn boek schreef over kou. Ook neem ik groepjes mee in het ijsbad op ons kantoor, dus dan moet ik wel weten of dat verantwoord is. Het is krachttraining voor je bloedvaten, waardoor er één groep is die moet oppassen en dat zijn mensen met het fenomeen van Raynaud. Heb je deze aandoening en merk je dat je witte vingers steeds korter wit blijven, dan is dat goed en een goede reden om ermee door te gaan. Maar als je merkt dat die witte vingers steeds langer wit blijven, dan is dat geen goed teken en moet je ermee stoppen.

Voor mensen met angst- en paniekstoornissen met hyperventilatieaanvallen is het goed om die ademhalingstechnieken uit te proberen, maar dan raad ik wel aan om dat onder begeleiding te doen. Ga je dat in je eentje thuis doen en je merkt dat je je ademhaling niet rustig krijgt, dat je het tweede deel van de oefening niet kunt doen doordat angst je bij de keel grijpt, dan werkt het niet en zit het je alleen maar in de weg. “

5. Geen fan van kou? Je kunt ook alleen de ademhalingsoefeningen doen

“De kou en de ademhalingsoefeningen vullen elkaar goed aan, maar in principe zijn ze allebei los van elkaar prima te gebruiken. Dus als je alleen met kou aan de gang gaat en je doet niet die heftige ademhalingsoefeningen vooraf, maar je zorgt wel dat je bewust zo rustig mogelijk ademt in de kou dan heb je daar het effect van alleen de kou ook.

Op het moment dat je die oefening doet zonder dat je daarna een ijsbad in stapt dan is het effect van alleen die ademhalingsoefening er ook. Je bereidt je met die heftige ademhalingsoefeningen voor met wat er gaat komen in dat ijsbad of de koude douche waardoor de kou wat makkelijker is. Maar de ademhalingsoefening los doet ook veel.”

Disclaimer: doe deze ademhalingsoefeningen alleen op het droge, niet in de buurt van water. Dat is levensgevaarlijk vanwege het risico op verdrinking. Twijfel je over je gezondheid of over hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert? Doe de oefeningen dan onder begeleiding.

Meer weten over de Wim Hof-methode? Koen de Jong, oprichter van Sportrusten, heeft samen met Wim Hof het boek 'Koud kunstje' geschreven. Ook biedt het bedrijf van Koen verschillende programma's aan die gericht zijn op ademhaling, hardlopen, koudetraining, meditatie en afvallen.