Geen zin in seks na slippertje van partner

Getty Images

Mijn man is twee jaar geleden vreemdgegaan. Hij heeft het bed niet gedeeld, maar ik merk – ondanks de vele gesprekken die wij hebben gehouden – dat ik er nog niet helemaal overheen ben.

Ik heb nu geen zin meer in seks met mijn man. Ik wil dit wel veranderen, maar ik weet gewoon niet hoe! Het idee dat hij met een ander zoende, schiet nog vaak door mijn hoofd. Daardoor heb ik geen trek in een vrijpartij. Is het normaal dat je je zo voelt als je man vreemd is gegaan?

Nienke

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Het feit dat  je hier nog mee bezig bent, zegt iets over hoe belangrijk je man voor je is. Daarom heeft hij je hier zo diep mee kunnen raken. Als je partner vreemdgaat en jij er zelf achter komt, heeft dat een grote impact op je relatie. Het vertrouwen kan zo een fikse deuk oplopen. Over het algemeen duurt het lang voordat het vertrouwen weer is hersteld. Dit proces kan inderdaad een paar jaar duren.

Verwerken

Als je man zich kan inleven in je pijn, helpt dat misschien om de relatie te verbeteren. Voor jou is deze gebeurtenis nog niet helemaal verwerkt. Je zit als partners in een verschillende fase van verwerking. Mijn ervaring is dat degene die vreemd is gegaan, meestal vooruit wil kijken, omdat hij toch niet meer terug kan draaien wat er is gebeurd. De andere partner is nu pas bezig met de verwerking ervan.

Spijt

Het is belangrijk dat je partner laat voelen dat hij er spijt van heeft en dat jij degene bent, waarmee hij zijn leven wil delen. Het zou kunnen helpen als je man op eigen initiatief betrokkenheid toont, en af en toe vraagt hoe je op dit moment over de situatie denkt. Dit helpt goed, maar de meeste mannen vinden dit erg moeilijk. Ze zijn bang voor een hoop gezeur.

Vraag jezelf af hoe het kon dat je man gevoelig is geworden voor de aandacht van een andere vrouw. Hoe was jullie relatie op dat moment? Wat is er sindsdien verbeterd? Door dit op een rijtje te krijgen, zie je in dat dit niet nog eens gebeurt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.