Mijn dochter accepteert mijn relatie niet. Wat nu?

Getty Images

Ik zit met een groot probleem. Ik ben een vrouw van 54 en ik heb een relatie met een vrouw van 24. Een leeftijdsverschil van 30 jaar. Zelf zitten we daar niet mee en ook onze vrienden en familie niet, behalve mijn dochter. Zelf is ze 31 jaar en ze vindt het niet kunnen dat ik een relatie heb met iemand die jonger is dan zij. Met mijn seksuele geaardheid heeft ze nooit moeite gehad. Ik probeer vaak met haar te praten, maar dit loopt op niets uit. Ze loopt er steeds voor weg en dan spreken we elkaar weer voor lange tijd niet. Omdat ze om de hoek woont met haar kinderen (mijn kleinkinderen) kwamen ze altijd 'zomaar' even langs. Nu heeft mijn dochter dit verboden maar weken later heeft mijn kleindochter in een stiekeme app laten weten dat ze me mist, maar dat ook zij, net als haar moeder boos en verdrietig is omdat ik niet voor hen had gekozen. Ook schreef ze maar ik hou van je, dus ik geef je nog 'n kans. Mijn hart brak. Mijn kleindochter is pas 10 jaar oud. Ik snap niet dat mijn dochter haar opgescheept met de problemen die spelen tussen ons. Ik wist niet wat ik terug moest zeggen en heb het maar afgedaan met 'mama en ik hebben een meningsverschil en ik hoop dat het snel weer goed komt.' Wat ik nu vreselijk vind is dat ik tegen een muur loop. Ik kan mijn kleindochter toch niet gaan uitleggen dat ik niet degene ben die gekozen heeft (want in mijn hart is ruimte voor allemaal), maar haar eigen mama, die mij voor de keuze stelt. Zij of wij! Maar ik heb het gevoel alsof ik haar in de steek laat en dat ze echt denkt dat ik een ander boven haar verkies. Ze heeft daarna nooit meer een app gestuurd, maar ik moet er steeds aan denken. Ik sta er mee op en ga ermee naar bed. Het enige wat ik nu kan verzinnen om weer in contact te komen met mijn kleinkind is mijn relatie verbreken en proberen de scherven te lijmen met mijn dochter. Ik wil ook niet dat ze vervreemd, want mijn dochter kennende kan dit jaren gaan duren. Wat is verstandig om te doen?

Karin

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut

Dit is een ingewikkelde kwestie. Ik hoor het verhaal van één kant en weet niet precies wat er bij uw dochter speelt. Uit uw verhaal lijkt het dat uw dochter u verwijt dat u niet loyaal bent aan haar doordat u de relatie met uw vriendin voortzet. Wat hierbij een rol zou kunnen spelen is dat traditionele rollen en normen in deze situatie afwijken. Het generatieverschil en de generatielijnen lopen door elkaar heen. Dit lijkt een worsteling voor uw dochter.

Misschien zou het kunnen helpen als u probeert zich in te leven in haar worsteling en haar hierin erkenning te geven. U zou haar hierover een brief kunnen sturen. Wat betreft het contact met uw kleindochter is het verstandig geen stiekem contact aan te gaan omdat uw kleindochter in een dubbel loyaliteitsprobleem terecht kan komen.    

Veel succes!

Henriette Schoones
Relatietherapeut/seksuoloog NVVS

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.