zondag, 14 augustus 2022

Mijn vrouw wil een open relatie: hoe ga ik hiermee om?

Mijn vrouw heeft aangegeven behoefte te hebben aan een 'open' relatie: een relatie waarbij ze vrij is om te sjansen en te dansen met andere mannen. Fysiek contact (alles vanaf zoenen tot seksueel contact) is verboden en besproken. Tot zover niets geks.

Nu heeft mijn vrouw tijdens het stappen een man leren kennen: hij is 26 jaar, zij 31 jaar. Deze man blijft nu aanwezig in ons leven: hij komt bij ons schilderen, is een personal trainer in haar sportschool en ze heeft haar nummer aan hem gegeven om te praten over het schilderen, waarover het contact eerst via Facebook Messenger verliep en zou blijven lopen. Daarnaast heeft ze veel contact met haar beste vriendin over hem en vindt ze hem erg spannend en interessant.

Ik heb hier veel moeite mee. Ik was niet jaloers aangelegd, maar nu hij er is, ben ik dat wel. Hij is 26 jaar, heeft een knap gezicht en een strak lichaam. Ik ben 33 jaar, kaal, ik heb een klein buikje en ik draag een bril. Het maakt mij onzeker op een manier die ik niet ken.

Mijn vraag is vooral: hoe moet ik hiermee omgaan? Mijn vrouw geeft aan niet te weten waar dit stopt, maar dat de grens voor haar ook fysiek contact is. Zij geeft aan dit echt nodig te hebben, maar ik begrijp niet waarom ze bij een persoon blijft hangen. Dan kan ze toch die passie ook bij mij proberen te achterhalen? Waarom heeft zij dit nodig? Ik snap haar niet.

Graag zou ik willen weten hoe ik hiermee om kan gaan, zodat ik ons huwelijk kan redden. Als ik op deze manier doorga met jaloers zijn, dan weet ik dat ik mijn vrouw alleen maar verder bij mij vandaan duw.
Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Jullie zijn met elkaar in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. De afspraken die jullie ooit met elkaar gemaakt hebben, lijken nu niet meer te passen in de huidige situatie. Dit leidt tot oplopende spanningen en irritaties en de verwijdering tussen jullie lijkt steeds groter te worden. De verwachtingen ten opzichte van elkaar en de verwachtingen die jullie hebben van de relatie zijn niet meer in overeenstemming waardoor wantrouwen en onveiligheid ontstaat. Het is belangrijk elkaars verwachtingen en relatiebehoeften bespreekbaar te maken en bij te stellen.

Als jullie hier samen niet uitkomen, zou ik jullie willen adviseren hierbij professionele begeleiding te vragen. Jullie huisarts weet vast een goede, ervaren relatietherapeut.

Henriëtte Schoones

Relatietherapeut/seksuoloog NVVS

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.