Dit zou iedereen moeten weten over rugpijn

8 foute overtuigingen over rugpijn

Vrouw met last van lage rugpijn
Getty Images

Wie kent het niet? Rugpijn. Een veelvoorkomende aandoening. En bij rugpijn krijg je vaak allerlei goedbedoelde adviezen te horen. Maar wat is nu eigenlijk waar en wat niet? Australische fysiotherapeuten evalueerden deze adviezen.

1. Ouder worden is geen oorzaak van rugpijn

Veel mensen denken dat ouder worden je kans op rugpijn vergroot, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt. Ook speelt leeftijd bij erkende behandelingen geen rol. Op alle leeftijden zijn deze nog zinvol.

2. Scans vinden zelden de oorzaak van rugpijn

Hoewel scans soms afwijkingen laten zien, is het verband tussen deze afwijkingen en pijn vaak onduidelijk. Dezelfde afwijkingen kunnen ook bij mensen zonder rugpijn voorkomen. Voor een kleine groep patiënten is een scan zinvol.

3. Pijn tijdens beweging is niet altijd slecht

Het is normaal om pijn te voelen als je beweegt bij een zere rug. Toch is het vermijden van beweging geen oplossing. Juist regelmatige beweging kan de pijn doen afnemen en is een effectieve behandeling voor rugpijn.

4. Je rug slijt niet sneller door gebruik

Een versleten rug ontstaat niet door bewegingen als buigen en tillen. Deze activiteiten versterken juist de rug. Een versleten rug kan leeftijdsgerelateerd zijn of door overbelasting komen. Het is belangrijk je rugspieren sterk te houden. Natuurlijk moet je dit wel voorzichtig doen en de belasting geleidelijk opbouwen.

5. Sterke rompspieren voorkomen rugpijn niet

Vaak wordt gedacht dat als je sterke rompspieren hebt je geen rugpijn zal krijgen. Een sterke core is zinvol wanneer je je spieren wilt gebruiken, maar het is net zo belangrijk om te leren hoe de rompspieren te ontspannen tijdens dagelijkse activiteiten. Juist constant je spieren aanspannen kan klachten veroorzaken.

6. Rugpijn krijg je door een slechte houding

Hoewel bepaalde houdingen ongemakkelijk kunnen zijn, is de houding zelden de directe oorzaak van rugpijn. Het is veilig om te ontspannen tijdens zitten, staan of buigen.

7. Een plotse, hevige pijnprikkel is geen blessure

Een pijnlijke, intense pijnscheut in je rug kan beangstigend zijn, maar duidt zelden op schade aan de rug. Vaak zijn  slaaptekort, stress, spanning of inactiviteit de boosdoeners. Het is belangrijk deze factoren onder controle te houden om herhaling te voorkomen.

8. Injecties, operaties en sterke medicatie helpen zelden

Een operatie, sterke pijnstillers en injecties in de wervelkolom zijn op lange termijn weinig effectief tegen rugpijn. Deze interventies brengen ook risico's met zich mee en kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Het is zoeken naar makkelijkere oplossingen om je pijn onder controle te krijgen.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be
  • EOS Wetenschap
  • British Journal of Sports Medicine