woensdag, 10 augustus 2022

Geen behoefte aan seks sinds baarmoederverwijdering

Mijn vrouw heeft sinds het verwijderen van haar baarmoeder geen enkele interesse meer in seks. We hebben er veel over gepraat, maar als ik aangeef dat ik hulp wil zoeken is het huis te klein. Voor mij is seks belangrijk, zo vermindert het mijn pijnklachten. Ik heb een vriend die in precies hetzelfde schuitje zit en wij hebben besloten om dan maar samen te vrijen en dat is voor ons een uitkomst. In het begin had ik daar wel moeite mee tegenover mijn vrouw, maar inmiddels heb ik er wel vrede mee. Ik weet alleen niet goed of ik mijn vrouw hierin moet betrekken of het maar zo moet laten.
Anoniem

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut

Ik ben benieuwd hoe jouw vrouw de baarmoederverwijdering ervaren heeft. Sommige vrouwen voelen zich na de operatie minder vrouw. Ook ben ik benieuwd hoe lang de operatie geleden is en hoe de seksuele relatie was vóór de operatie.

Er zou sprake kunnen zijn van een post-hysterectomiesyndroom. Hierbij speelt libidoverlies en anorgasmie een rol, maar ook onder andere verminderde activiteit, vermoeidheid, minder eetlust en angstgevoelens. Deze verschijnselen doen zich binnen enkele maanden tot een jaar na de operatie voor.

Is jouw vrouw op de hoogte van jouw biseksualiteit? Ik ben voor eerlijkheid en transparantie in een relatie. Vroeg of laat zal zij op de hoogte zijn van wat er tussen jullie speelt, als dat het geval is, is de kans groot dat de relatieschade wat vertrouwen betreft, veel groter is dan wanneer je jouw beleving van dit probleem met haar bespreekt. Weet ze dat seks voor jou als een pijnstilling werkt? Zijn er alternatieven te bedenken voor de seks met je vrouw?

Je kunt hierover eventueel individueel contact opnemen met een seksuoloog om wat dieper op deze problematiek in te gaan.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.