Ik heb bloedverlies na het vrijen. Wat nu?

bezorgde vrouw
Getty Images

Na het vrijen heb ik telkens last van bloedverlies. Het duurt een paar minuten, alsof ik menstrueer. De seks is niet pijnlijk. Mijn partner begint eraan te wennen, maar ik schaam me telkens kapot.

Sylvia

Henriëtte Schoones, seksuoloog

Je hoeft je helemaal niet te schamen voor jouw klacht. Veel vrouwen hebben hier weleens last van. Het probleem wat je beschrijft, heet een contactbloeding.

Het is belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak van het bloedverlies is na het vrijen. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals een ontsteking van de baarmoedermond. Het kan een poliep (slijmvliesbolletje) zijn of afwijkende cellen van de baarmoederhals. Maar het kan ook een soa (chlamydia) zijn.

Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan en een inwendig onderzoek te laten doen. De huisarts kan dan tegelijk een uitstrijkje maken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.