zondag, 14 augustus 2022

Ik heb geen zin meer in seks. Hoe komt dit?

Ik heb een vraag aan u: mijn man en ik zijn nu ongeveer 20 jaar bij elkaar. We hebben drie kinderen. Toen ik zwanger was van de jongste kwam ik er bij toeval achter dat hij bij een andere vrouw ook een kind had. Hij zei dat hij haar had geholpen om BOM-moeder te worden. Vanaf dat moment is er iets bij mij denk ik veranderd. Ik kreeg minder zin in seks. Nu weet ik dat mijn man seks heel spannend vindt. En dus ook seks met andere vrouwen.

De laatste jaren hebben we helemaal geen seks meer en onlangs kwam ik erachter dat hij het af en toe doet met een andere vrouw. Als ik hem vraag wat hij wil, dan zegt hij dat hij van mij houdt, niet bij me weg wil en met me oud wil worden, maar dat hij dit soort spannende dingen nodig heeft. Hij is ook wel heel lief voor mij, maar ik weet niet goed wat ik hier mee moet. Ik hou nog wel veel van hem.

Is het een soort seksverslaving wat hij heeft? We hebben afgesproken om allebei in therapie te gaan. Denkt u dat we dit samen moeten doen of apart?

Ik wil graag mijn libido terug. Ik hoop dat u mij een stapje verder kunt helpen.
Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste mevrouw,

Geen zin in seks kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Bent u nog boos op uw man? In hoeverre is het vertrouwen in uw man teruggekeerd? Wat betekent het voor u en de relatie dat uw man een kind heeft en seks heeft met andere vrouwen?

Als het bovenstaande een pijnpunt is, kan dat een oorzaak zijn van het probleem. Heeft u bijvoorbeeld wel zin in soloseks?

Als dat het geval is, dan zijn er wel seksuele prikkels, maar dan niet bij uw man. Dan is het aannemelijk dat het probleem in de relatie- of seksuele beleving met uw partner zit. In dat geval zou een therapie voor samen aan te raden zijn.

Het lijkt me een goed plan om samen professionele hulp te zoeken bij een relatietherapeut/seksuoloog NVVS.

Succes,

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.