Ik kom niet klaar. Wat nu?

Getty Images

Mijn probleem is dat ik (24-jarige man) niet kan klaarkomen tijdens de seks met mijn vriendin. Het is sinds twee maanden dat we seksueel actief zijn. Het is mijn eerste serieuze relatie. Zij komt bijna altijd klaar, terwijl het mij niet lukt. Tijdens het masturberen lukt het mij wel. Ik weet niet wat de precieze oorzaak is (stress, ik heb ook wel pijn soms, tijdens de penetratie). Nu heeft ze mij verteld dat ze denkt dat ik haar fysiek niet opwindend genoeg vindt. Dat is wel zo. Ik wil heel graag klaarkomen en haar niet kwijt door dit probleem. Hoe los ik dit op?

Naam bekend op redactie

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Dit probleem komt regelmatig voor bij mannen die een nieuwe relatie hebben. Je wilt 'de beste minnaar' zijn voor je nieuwe vriendin en dan ben je meer examen aan het doen dan dat je aan het genieten bent met elkaar. Het gevolg hiervan kan faalangst zijn.  
Ik denk dat prestatiedrang en onvoldoende ontspanning hier een rol speelt. Dat je bijvoorbeeld bij een volgende vrijpartij kan gaan denken 'als ik maar een zaadlozing krijg'. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Ik denk niet dat deze klacht een lichamelijke oorzaak heeft omdat je bij soloseks wel een zaadlozing kan krijgen. Voor de pijnklacht bij penetratie moet je je huisarts raadplegen. Leg je vriendin uit dat het probleem niks met haar te maken heeft. Probeer het klaarkomen los te laten. Richt je aandacht op je seksuele fantasieën en seksuele gedachten, net als bij soloseks. Geef aan wat je opwindend en stimulerend vindt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.