Ik krijg niet of moeilijk een orgasme. Wat nu?

man-bed
Getty Images

Vorig jaar moest ik een open-hartoperatie ondergaan. In mijn herstelperiode kreeg ik last van een vergrote prostaat: voor deze klacht schreef de behandelend uroloog mij alfuzosinehydrochloride en avodart voor en moest ik gedurende zes weken een katheter gebruiken.

Na het herstel van de plasfunctie (met medicatie) bleek mijn seksuele potentie geheel verdwenen. De behandelend uroloog weet dit aan het gebruik van avodart. Hij schreef mij in plaats daarvan cialis/taladafil (5 milligram) voor om dagelijks te gebruiken. Het gevolg was dat de potentiefunctie snel werd hersteld. Toen leek het dat mijn oude leven van voor mijn operatie weer terug was, alleen kan ik nog steeds niet of heel moeilijk tot een orgasme komen.

Ik ben inmiddels 77 jaar en ik ben reëel genoeg om te beseffen dat mijn leeftijd een rol speelt bij een vermindering van lichaamsfuncties. Maar voor mijn operatie hadden mijn vrouw en ik samen normaal twee keer in de week bevredigende seks. Kunt u mij advies geven?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Geachte heer,

Uw mail roept een aantal vragen op: gaat het om een orgasme- of een zaadlozingsprobleem of beide? Bij gebruik van alfuzoline zie je soms ook negatieve invloed op de zaadlozing. Slikt u verder nog meer medicijnen voor uw hart?

Wat is moeilijk tot orgasme komen? Kunt u bij soloseks wel een orgasme krijgen? Of is het alleen bij penetratie moeilijk?

Als u af en toe wel een orgasme krijgt, dan functioneert alles op lichamelijk gebied goed maar kunnen psychische factoren een rol spelen. U zou bijvoorbeeld angst kunnen hebben voor hartfalen of dat u bang bent dat u uw vrouw teleur gaat stellen of omdat u bang bent dat de seks niet naar wens verloopt. Dit kunnen allemaal factoren zijn die bevredigende seks in de weg staan.

Het is niet niks wat u allemaal meegemaakt heeft. Het heeft ook tijd nodig om dit te verwerken.

Probeer bij het vrijen zoveel mogelijk te ontspannen. Blijf focussen op het moment en richt u volledig op uw gevoel en niet of alles wel goed zal gaan.

Succes!

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.