'Meer seks maakt niet gelukkiger'

Getty Images

Stellen die vaker seks proberen te hebben, zijn niet per definitie gelukkiger. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Carnegie Mellon University. Wel is het zo dat gelukkige en gezonde mensen over het algemeen vaker seks hebben.

Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar een causaal verband tussen geluk en de seksfrequentie. Voor de studie gaven wetenschappers de helft van de deelnemende koppels de opdracht om twee keer zo vaak seks te hebben als normaal. Vervolgens bestudeerden ze het geluksgevoel in een periode van drie maanden.

Geluk

De opdracht om simpelweg meer seks te hebben, had echter niet het gewenste effect. Een toename in seksfrequentie ging gepaard met minder verlangen en plezier in de seks. De stellen werden er dus niet gelukkiger van, het geluksgevoel nam zelfs een klein beetje af. Dit kwam vooral door het verplichte karakter van vaker seks hebben.

"Misschien zagen de deelnemende stellen seks niet meer als iets wat ze voor zichzelf deden, maar als onderdeel van een onderzoek", vertelt onderzoeker George Loewenstein. "Als we het onderzoek nog een keer doen, willen we proberen om stellen meer seks te laten hebben door de omgeving en hun gedachten meer sexy te maken, in plaats van ze te instrueren." Ondanks de resultaten van het onderzoek is Loewenstein van mening dat de meeste stellen te weinig seks hebben.

Plezier

Onderzoeker Tamar Krishnamurti denkt dat de resultaten wel kunnen helpen om zowel het geluksgevoel als het seksleven van koppels te verbeteren. "Het verlangen om seks te hebben neemt veel sneller af dan het plezier in seks nadat je begonnen bent.  In plaats van de focus op hoe vaak je seks hebt, kunnen stellen beter een omgeving creëren die het verlangen en plezier vergroot."

Bij het onderzoek waren 128 gezonde getrouwde personen tussen de 35 en 65 jaar betrokken. De studie is gepubliceerd in het Journal of Economic Behavior & Organization.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily