Mijn penis wordt niet volledig stijf. Wat nu?

man-vrouw-bed
Getty Images

Ik heb sinds een aantal maanden dat de penis wel hard kan worden maar niet volledig stijf om geslachtsgemeenschap te kunnen doen. (Ik heb nog nooit seks gehad.) Ik denk dat er een bepaalde angst bij zit maar ik merk ook dat ik geen opwinding of trigger ervaar en 's ochtends ook niet wakker wordt met een stijve penis. Ook voor soloseks wordt de penis wel hard en ontstaat er wel een erectie maar wordt hij niet volledig stijf. Daarom vind ik het raar dat ik die opwinding ook voor soloseks niet echt meer heb.

Ik heb gelezen dat ik misschien een te laag testosteronniveau kan hebben of faalangsten. Wat zijn uw bevindingen na het verhaal wat mogelijk een oorzaak kan zijn?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Aan deze klacht kunnen lichamelijke en psychische oorzaken ten grondslag liggen. Wat zou kunnen is dat prestatiedrang hierin een rol speelt. Je wilt het graag goed doen en dan ben je te veel bezig met presteren. Hierdoor kan je de opwinding verliezen en als gevolg daarvan kan de penis weer slap kan worden.

Voor een volgende keer dat je seks hebt, kan faalangst ontstaan omdat je dan weer bang bent dat de penis slap wordt tijdens het vrijen. Ik lees dat je net begonnen bent met experimenteren op het gebied van seks. Belangrijk is dat je ontdekt wat jij nodig hebt om opgewonden te raken en te blijven. Niemand wordt geboren als seksexpert, seks leer je door te ontdekken wat je fijn vindt. Ik weet niet hoe oud je bent en of je verder gezond bent.

Testosterontekort komt meestal voor bij 50-plusmannen. Namelijk 10 procent van deze groep mannen heeft klachten door een testosterontekort. Bij deze klacht kunnen de volgende klachten voorkomen: minder zin in seks , minder kwaliteit van de erectie, depressiviteit, je slap voelen, minder energie hebben en vaak toename van buikvet. De huisarts kan het testosterongehalte bepalen door tweemaal voor tien uur 's ochtends bloed af te nemen. Als beide metingen te laag zijn, kan de huisarts je naar een uroloog verwijzen voor verder onderzoek.

Veel succes!

Henriette Schoones
Relatietherapeut/Seksuoloog NVVS

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.