Seks op jonge leeftijd leidt niet tot risicogedrag

Getty Images

BAARN - Het uitstellen van de 'eerste keer' is vaak de focus van seksuele voorlichting. Toch lijkt dit niet verstandig. Of je nu op 15- of 20 jarige leeftijd voor het eerst seks hebt, maakt niet uit voor seksueel risicogedrag op latere leeftijd.

Vaak wordt gedacht dat het uitstellen van de eerste keer seks, de kans op risicogedrag, en de daarmee gepaard gaande ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's), vermindert. Onderzoekers van de universiteiten van Florida, Minnesota en Michigan testten deze aanname.

Risicofactoren
De onderzoekers lieten zien dat er inderdaad een verband is tussen de 'eerste keer' op vroege leeftijd (16 of jonger) en seksueel risicogedrag. Maar als het gaat om risicofactoren voor risicogedrag zoals meerdere sekspartners, alcohol- en drugsgebruik tijdens de geslachtsgemeenschap en onveilige seks maakt het helemaal niet uit of je seks uitstelt of niet.

Tweelingen
Het seksgedrag van ruim duizend tweelingen werd bestudeerd tussen hun 11e en 24e levensjaar. Hieruit kwam naar voren dat er geen verschil was tussen vroege vogels en laatbloeiers. "Als je bijvoorbeeld een tweeling neemt met exact dezelfde genen. Een heeft voor het eerst seks als hij 15 is, de ander pas op 20 jarige leeftijd. Dan blijkt het risicogedrag op een leeftijd van 24 exact hetzelfde.", vertelt onderzoeker Marina Bornovalova van de University of South Florida.

Volgens de onderzoekers wordt risicogedrag bepaald door een combinatie van genetische factoren, zoals neiging tot impulsief of asociaal gedrag, en omgevingsfactoren, bijvoorbeeld armoede en familieproblemen.

Seksuele voorlichting
Hoewel seks op vroege leeftijd dus niet leidt tot risicogedrag, willen de onderzoekers dit niet promoten. "Er zijn aanwijzingen dat het wel degelijk schadelijke effecten heeft op de tiener, zoals depressie of slechte schoolprestaties.", legt Bornovalova uit. "Maar als het doel van de voorlichting is om risicogedrag te verminderen, zullen we ons toch echt op andere zaken moeten focussen."

Bron 
  • Medical Xpress