maandag, 8 augustus 2022

Vrijen onmogelijk door vernauwde vagina?

Ik ben een vrouw van 67 en heb van mijn 42e tot 54e geen seks gehad. Nu is mijn vaginaopening te klein en kan mijn man er gewoon niet in zonder dat het heel veel pijn doet en voor hem ook veel te nauw is. Zijn er oplossingen voor?
Ricky

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Het zou kunnen dat er bij jou sprake is van een overactieve (hypertone) bekkenbodem. Een hypertone bekkenbodem kan de oorzaak zijn van veel pijnklachten, onder andere ook tijdens de seks. Deze klachten gaan soms ook samen met problemen met plassen of met de ontlasting.

Het kan zijn dat je last hebt van vaginistische reacties. Je spant dan de bekkenbodemspieren onwillekeurig samen (verkramping) waardoor de penis niet in de vagina kan. Sommige vrouwen kunnen soms ook geen tampons inbrengen.

Door een tekort aan hormonen (oestrogenen) na de overgang kan het vaginale slijmvlies dunner worden waardoor seks pijnlijk kan zijn.

Het lijkt mij raadzaam dat je hierover met je huisarts gaat praten en een verwijzing vraagt naar een gynaecoloog en een seksuoloog. De seksuoloog werkt in dit geval ook meestal samen met een bekkenfysiotherapeut. Dit probleem komt erg veel voor in de seksuologiepraktijk en is heel goed op te lossen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.