Hoe slaapprobleem kleuter oplossen?

Getty Images

Mijn zoontje is 4 jaar. Vanaf dat hij geboren is kan ik de nachten dat hij doorgeslapen heeft op één hand tellen. Hij is altijd ontzettend onrustig in zijn slaap. Wij hebben het idee dat hij heel veel in zijn slaap verwerkt. Vooral na een drukke dag kun je erop wachten. Als ik geluk heb, moet ik één keer naar hem toe, soms wel vier keer. We hebben van alles geprobeerd, vast slaapritueel, niet te druk doen in de avond met hem, et cetera. Hij klaagt af en toe over pijn in de benen, vooral als hij gevoetbald heeft of veel gefietst. Wat kan ik doen?

Jaschenka

Herman van Tinteren, kinderarts

Bij je zoontje lijkt me een langer bestaand slaapprobleem te bestaan. Wanneer het zoals je aangeeft voorkomt dat je tot wel soms vier keer naar hem toe moet gaan is dat inderdaad geen houdbare situatie.

Slaapproblemen bij peuters en kleuters zijn soms heel hardnekkig. Deskundige begeleiding is nodig omdat zonder interventie het maar blijft doorgaan. Met de huisarts zou ik dit probleem bespreken en wellicht kan hij of zij ook adviseren wat de beste vervolgstappen zijn.

Het is verleidelijk om te veronderstellen dat de pijnklachten duiden op wat wel groeipijn genoemd wordt. Echter zonder goed lichamelijk onderzoek en het uitvragen van een aantal punten kan je dit niet zomaar zeggen. Een goede reden daarom om ook dit met de huisarts te bespreken.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.