dinsdag, 29 september 2020

Suiker en gluten mijden bij reumatische klachten?

Ik zou graag je mening willen weten over gluten-, koolhydraat- en suikervrij eten bij fibromyalgie en artrose. Ook rood vlees wordt wel afgeraden. Klopt het dat je klachten verminderen als je deze stoffen vermijdt?
Corrie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Er is onvoldoende bewijs dat het weglaten van (rood) vlees, gluten, koolhydraten en suiker helpt tegen aandoeningen als fibromyalgie en artrose.

Het gangbare voedingsadvies dat bij deze aandoeningen wordt gegeven is: gezond eten. Het gaat dan om voldoende groente, fruit, volkorenproducten en zuivel. Het is verder belangrijk dat je gevarieerd eet: iedere dag weer andere groente en fruitsoorten.

Blijven bewegen

Daarnaast is het belangrijk om te blijven bewegen. Beperkt artrose de mate waarin je kunt lopen? Ga dan op zoek naar andere activiteiten die je leuk vindt, waarbij je toch voldoende beweegt. Wil je weten of je voldoende beweegt? Kijk eens op onze nieuwe tool: Mijn Beweging, in Mijn Voedingscentrum.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.