maandag, 8 augustus 2022

Boekrecensie: Het sportkookboek voor jongeren

Het complete voedingsprogramma voor opgroeiende sporters

Na haar eerste, geslaagde Sportkookboek, komt topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck nu met een tweede boek: een kookboek voor sportieve jongeren en hun ouders. Kinderen en tieners die op hoog niveau sporten, moeten immers vaak al meteen na school trainen. De groei en ontwikkeling van hun lichaam vraagt ook nog energie. Wat moeten ze eten om goed te kunnen presteren? Je leest het in dit boek vol nuttige informatie en lekkere recepten. Wij mogen vijf exemplaren weggeven.

Heb je een zoon of dochter die uitblinkt in sport, dan komt hij of zij ongetwijfeld wel eens met enorme trek uit school. Moet je kind vervolgens meteen trainen, dan is er eigenlijk geen tijd voor een hoofdmaaltijd. Leuk zo'n atleet in huis, maar knap ingewikkeld als het op gezond eten aankomt. In 'Het sportkookboek voor jongeren' vind je een schat aan adviezen die je makkelijk in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Voedingsstoffen en vocht

Zo legt Stephanie uit welke voedingsstoffen allemaal belangrijk zijn voor opgroeiende kinderen, waarom en waar deze in zitten. Hoeveel energie hebben ze nodig? Wat kunnen ze het beste eten voor, na en tijdens de training? Naast eten is drinken minstens zo belangrijk: in handige schema's lees je hoeveel vocht jonge sporters nodig hebben en wanneer ze moeten kiezen voor water en wanneer voor een sportdrank. Ook overgewicht en juist aankomen (in spiermassa) komen aan bod.

65 recepten

Na dit theoretische gedeelte (wat overigens kort, bondig en heel helder is) is het tijd voor de praktijk: 65 recepten. Deze zijn ingedeeld in vier categorieën: recepten voor een schooldag zonder trainingen, een dag waarop gesport wordt, een dag waarop je kind de hele dag aan het sporten is tijdens bijvoorbeeld een toernooi en gerechten voor vrije dagen.

Bij elk type dag krijg je eerst informatie over hoe een optimaal ontbijt, lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes er voor die dag uitzien. Daarop volgen eenvoudige recepten voor al deze eetmomenten. Je maakt ze allemaal met maar weinig ingrediënten, in vrij korte tijd en de voedingswaarden zijn overal bij vermeld. Afgaand op de foto's, zijn ze ook nog eens heel lekker...

Bijvoorbeeld:

Ben jij de trotse ouder van een sporttalent? En vind je het soms lastig om die altijd hongerige mond te voeden? Wil je meer weten over gezonde voeding voor jonge atleten in de dop? Dan is dit sportkookboek onmisbaar in je boekenkast.

Stephanie Scheirlynck is topsportdiëtiste en werkt onder meer voor twee professionele wielerteams, voetbalclub RSCA Anderlecht en tal van andere topatleten. Vanuit haar ervaring weet ze heel goed welke voedingsstoffen sporters wanneer nodig hebben. Eerder schreef ze Het sportkookboek. Haar tweede boek, Het sportkookboek voor jongeren, is onder andere bij bol.com verkrijgbaar voor € 29,99.