Wat kan mijn kind eten voor en na het sporten?

Getty Images

Onze zoon van 9 jaar sport veel. Hij traint 4,5 uur verspreid over drie dagen en speelt een wedstrijd in het weekend. Wat en wanneer kunnen we hem nu het beste te eten geven? Hij gaat naar school en is om half 4 thuis. Hij vertrekt dan kwart over 4 weer om rond 5 uur te starten met de training. Op dit moment geven we hem dan een warme maaltijd. Na de training eet hij twee bruine boterhammen en weer thuis een bakje magere kwark. Is dit oké of is een andere volgorde beter? Ik vind dit moeilijk. Hij klaagt op dit moment niet over buikpijn tijdens de trainingen.

Ine

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Leuk dat je zoon zo veel sport! Over het algemeen raden wij aan om 2 uur voor het sporten geen warme maaltijd te eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De twee processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen. Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken.

Wat je hem nu na de training geeft, kun je dan van tevoren al geven: een belegde bruine boterham en magere yoghurt.

Bevalt je huidige planning goed, dan is dat ook geen probleem. Zorg wel dat je kind voldoende water drinkt, zeker als het warm is. Speciale sportdrankjes of mueslirepen zijn niet nodig - ze bevatten vaak te veel calorieën die je lang niet allemaal verbrandt tijdens het sporten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.