7 feiten en fabels over kauwgom

Goed voor je oren, maar slecht voor je tanden?

Getty Images

Wat weet jij over dit frisse snoepje dat niet bedoeld is om op te eten? Zeven feiten en fabels over kauwgom toegelicht.

1. Van veel kauwgom eten, krijg je obstipatie.

Dat is een fabel, het is juist andersom: van veel kauwgom kauwen, kun je waterige ontlasting krijgen. In suikervrije kauwgom zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.

In het British Medical Journal beschrijven artsen twee extreme gevallen van patiënten die met darmklachten en hevige diarree in het ziekenhuis belandden. Eén van hen, een 21-jarige vrouw, kampte al maanden met buikpijn en zat wel 4 tot 12 keer per dag met waterige ontlasting op de wc. Na onderzoek bleek de oorzaak geen darmaandoening. De boosdoener was de grote hoeveelheid suikervrije kauwgom met sorbitol die de patiënte elke dag gebruikte. Na een sorbitolvrij dieet verdwenen haar klachten. 

2. Kauwen is goed voor je concentratie.

Dit lijkt een feit te zijn. In de Tweede Wereldoorlog kregen Canadese en Amerikaanse soldaten al kauwgom, omdat je er ontspannen maar toch alert van zou blijven. Verschillende onderzoeken toonden later aan dat kauwgom een positief effect heeft op je concentratie en alertheid. Een tijdje kauwen voordat je aan een taak begint, bleek in een studie het werkgeheugen te helpen.

Wat kauwgom precies doet voor de hersenen, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk bevorderen je malende kaken de concentratie, niet de gom zelf. Kauwen zorgt er namelijk voor dat er meer bloed stroomt naar bepaalde delen van het brein. Daarnaast wordt het in verband gebracht met een hogere hartslag en bloeddruk.

3. Je kunt overgevoelig zijn voor kauwgom.

Dat is waar. Kauwgom kan namelijk lactose bevatten, 1 van de 24 meest voorkomende allergenen. Lactose is een melksuiker dat in de darm afgebroken wordt door het enzym lactase. Maakt je darmwand geen of te weinig lactase aan, dan wordt de lactose niet afgebroken en krijg je klachten als een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree. Dat noemen we lactose-intolerantie.

4. Kauwgom is slecht voor je tanden.

Dit is niet waar. Zo lang je voor suikervrije kauwgom kiest tenminste, maar de in de meeste kauwgomvarianten zit tegenwoordig geen suiker meer.

Kauwgom kan zelfs goed zijn voor je gebit. Bijvoorbeeld als je het als vervanger voor suikerrijk snoepgoed gebruikt. Bovendien zorgt kauwen ervoor dat je extra speeksel aanmaakt. Speeksel neutraliseert een zuuraanval, spoelt je mond schoon en draagt zo bij aan tanden zonder gaatjes.

5. Van kauwgom ga je meer windjes laten.

Dit klopt. Als je veel kauwgom kauwt, slik je ongemerkt veel extra lucht in. Dat doe je trouwens ook als je door een rietje drinkt, bij spanning of stress en als je te snel eet of praat. Die overtollige lucht moet je lichaam natuurlijk ook weer uit. Je raadt het vast al, dat gaat gepaard met winderigheid.

Sorbitol, de suikervervanger die al eerder aan bod kwam, wordt niet volledig opgenomen en verteerd. Je darmflora in de dikke darm moet daarom nog een gedeelte vergisten. Ook dat levert gasvorming op.

6. Kauwgom beschermt je oren.

Dat is een feit, althans volgens een onderzoek van de University of Toronto. Wetenschappers analyseerden drie Finse studies naar middenoorontstekingen bij kinderen. Gezonde kindjes die xylitol binnenkregen, bijvoorbeeld via kauwgom, bleken 25 procent minder risico te lopen op zo’n ontsteking.

Suikervervanger xylitol zit ook in andere etenswaren en gaat bacteriën tegen. Mogelijk ruimte het ook de ophopende bacteriën in de buis van Eustachius op die een middenoorontsteking veroorzaken. Het is te vroeg om preventief kauwgom te kauwen ter voorkoming van een oorontsteking, daarvoor is er nog meer onderzoek nodig naar xylitol.

Heb je last van oorpijn in een vliegtuig, dan kan kauwgom sowieso helpen. De veranderende luchtdruk tijdens het stijgen en dalen verhoogt de relatieve druk in het middenoor en dat kan heel pijnlijk zijn. Kauwen en slikken trekt de buis van Eustachius een beetje open, zodat er lucht kan ontsnappen en de druk in het oor afneemt. Een kauwgompje in je handbagage komt dus altijd van pas.

7. Als je kauwgom doorslikt, ontstaat er een klomp in je maag.

Dat is een fabel. Je maag en darmen breken een deel van de ingrediënten al af. Vervolgens zorgen de bewegingen van deze organen ervoor dat d niet-verteerbare bestanddelen richting uitgang gaan. Je poept ingeslikte kauwgom dus simpelweg uit. Kleine kinderen kunnen wel verstopt raken van kauwgom, zeker als ze een grote hoeveelheid achter elkaar verorberen.

Bron 
  • Ivoren Kruis
  • WebMD
  • Maag Lever Darm Stichting
  • British Medical Journal