Maag Lever Darm Stichting: 'Luister beter naar je spijsvertering'

Getty Images

Met de campagne 'Listen to your guts' roept de MLDS vanaf vandaag alle Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren. De oproep wordt kracht bijgezet door theatermaker Mouna Laroussi, huisarts Tamara de Weijer en culinair schrijver Vanja van der Leeden.

Met een daverende drumsolo als wake-up call wil de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) Nederland aan het denken zetten over de spijsvertering. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt. Door onze buik serieus te nemen, vezelrijker te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen we ziekten voorkomen.

Met haar oerkreet geeft drumster Crissy Lee (79) in de campagne een stem aan de twee miljoen buikpatiënten in Nederland, van wie velen dagelijks te maken hebben met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsaandoening. En die genoeg hebben van het taboe dat er om deze ziekten heen hangt. Zoals Mouna Laroussi (40), die de theatervoorstelling ‘Schijtziek’ over haar stoma maakte.
 
In het spijsverteringsstelsel kunnen ziekten als darmkanker, leververvetting en chronische ontstekingsziekten ontstaan. Maar er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat ook andere ernstige aandoeningen, zoals stofwisselingsziekten, aandoeningen aan het immuunsysteem en hart- en vaatziekten hun oorsprong vinden in de spijsvertering. En hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. "Ziekten die we deels kunnen voorkomen als we beter naar onze spijsvertering luisteren", aldus MLDS-directeur Bernique Tool. “Mensen onderschatten vaak het belang van het spijsverteringsstelsel voor onze gezondheid. Uit een representatieve steekproef blijkt dat slechts 1 op de 10 mensen weet wat de spijsvertering doet. Door ernaar te luisteren, kunnen we er beter voor zorgen. Onze oproep geldt ook voor medici en beleidsmakers. Iedereen moet begrijpen dat het spijsverteringstelsel de bron is van onze gezondheid."

Listen to your guts

De nieuwe lijfspreuk van de MLDS, Listen to your guts, laat zien dat er een diepere waarheid achter deze populaire kreet schuilt: Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid. Ook zeggen we: Je leeft maar een keer. Een uitspraak die je met je neus op de feiten drukt. Dus neem je buik serieus, eet gezonder en check je poep.

Getty Images
Auteur