zaterdag, 18 september 2021

Nederlanders poepen graag 's ochtends

Negen op de tien Nederlanders doet de grote boodschap het liefst in de ochtend, zo blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in het kader van Nationale Poepdag. De dag waarop mensen aangespoord worden om regelmatig hun ontlasting te controleren vindt dit jaar plaats op woensdag 9 maart.
Op de vraag welk moment van de dag het meest in trek is voor een uitgebreid toiletbezoek, geeft 87 procent van de Nederlanders aan het liefst ’s ochtends op het toilet te zitten. Het merendeel van de Nederlanders doet hier zo’n twee tot drie minuten over. Mannen daarentegen nemen wat langer de tijd. Vier op de tien mannen geeft aan langer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Dit ten opzichte van drie op de tien vrouwen. Ook ouders van kinderen onder de twaalf jaar zitten gemiddeld langer op het toilet.

Liefst thuis

Mannen blijken minder moeite te hebben om hun behoefte te doen op andermans toilet dan vrouwen. Zo geeft 56 procent van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk ten opzichte van 29 procent van de vrouwen. Ook in horecagelegenheden, bij vrienden of bij familie brengt de man sneller een bezoek aan het toilet.

Kijk achterom

Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid. Kleur, structuur en frequentie van de ontlasting zegt veel over de darmgezondheid. Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.
Trefwoorden: