dinsdag, 24 mei 2022

Tiener met ontlasting in ondergoed

Mijn zoon van 12 poept nog steeds in zijn broek. Hij komt al meer dan een jaar bij de poeppoli en is bij een fysiotherapeut en psychiater geweest. Toch blijft hij maar rondlopen met viezen broeken. Ik ben radeloos, wat kunnen we nog doen?
Hopeloze ouders

Herman van Tinteren

In uw vraag geeft u aan dat er bij uw zoon geregeld ontlasting in het ondergoed komt. Hij is hiervoor al behandeld bij de poeppoli van het ziekenhuis, maar op dit moment heeft dat nog niet tot een merkbare verbetering geleid.

Allereerst wil ik u zeggen dat het vaak heel erg lang duurt alvorens dit probleem wordt opgelost. Dat is niet alleen zo bij uw zoon maar bij ook heel veel andere kinderen. Daardoor is het te begrijpen dat zowel u als uw zoon er moedeloos van worden. Toch kan alleen volhouden tot een oplossing leiden.

Ik raad u aan om toch nog een keer met uw eigen kinderarts te bespreken dat u vrijwel geen hoop meer heeft dat het probleem zich oplost. Hoewel er een mogelijkheid is dat er psychische oorzaken een rol spelen, gaat het in de meeste gevallen toch om een lichamelijke oorzaak. Uw behandelend kinderarts is vast bekend met die kanten maar heeft nog geen reden gezien om een psycholoog in te schakelen. Het helpt altijd om een gesprek met de kinderarts aan te vragen en daarin uiting te geven aan uw zorgen hoe het verder moet met uw zoon. Hoewel het voor dit moment vermoedelijk een schrale troost is, kan wel worden gezegd dat veel kinderen, ook na een lange tijd van deze vervelende kwestie verlost worden.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.