Wat als je ontlasting enorm stinkt?

Getty Images

Mijn moeder is 94 jaar en heeft afgelopen jaar kanker aan haar endeldarm gehad, wat mooi ingekapseld weggehaald is. Toen ik pas bij haar op visite was en zij van het toilet kwam stonk het naar gier. Zelf vindt zij dat ze goed naar het toilet kan. Ze eet ook goed, alleen is ze aan het dementeren. De stank was echter afschuwelijk.

Naam bekend bij de redactie

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Twijfel je? Dan is het toch het beste om bij de huisarts langs te gaan, of dat hij thuis bij haar komt. Het is moeilijk te zeggen waar de geur precies van afhangt. Het heeft mede te maken met de vastheid van de ontlasting.

Darmproblemen

Misschien heeft ze ook last van diarree of andere darmproblemen? Het is dan belangrijk om voldoende te eten en voldoende vezels binnen te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood en volkorenpasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten.

Het is bekend dat in groente en fruit veel vitamines en mineralen zitten. Maar wist je al dat er ook veel vezels in zitten? Je kan er dus eigenlijk nooit genoeg van eten. Bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommers of gewoon een appel als tussendoor. En misschien helpt zemelen met yoghurt als nagerecht. Ook voor ouderen is de Schijf van Vijf een hulpmiddel om gezond en gevarieerd te eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.