Wat helpt tegen winderigheid?

Getty Images

Wat helpt tegen flatulentie, oftewel winderigheid?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Af en toe en scheet laten is normaal. Soms kan er extra gasvorming in de darm optreden en dat kan klachten veroorzaken zoals flatulentie. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt per persoon. Het hangt er ook vanaf hoeveel je ervan eet.

Je kunt minder eten van de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken. Of vermijd ze tijdelijk. Ook te veel lucht (mee) happen tijdens het eten, en kauwgom kauwen, kan extra winderigheid veroorzaken.

Gasvormend kunnen zijn:

  • Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier. Ongemerkt komt er met deze dranken ook veel lucht het maag-darmkanaal binnen.
  • Voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten die bijdragen aan gasvorming in de dikke darm. Bijvoorbeeld peulvruchten, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei en ui.
  • Voedingsmiddelen die veel fructose bevatten, zoals vruchtensap en gedroogd fruit.  Fructose wordt deels in de darm omgezet door bacteriën waarbij gasvorming optreedt.
  • Producten met polyolen; dat zijn bepaalde zoetstoffen. De opnamen van polyolen in de dunne darm is gering. In de dikke darm worden ze omgezet door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan. Ook trekken ze water aan. Bij een hoge inname kunnen polyolen daarom winderigheid en diarree veroorzaken. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Op levensmiddelen die meer dan 10 procent toegevoegde polyolen bevatten staat op het etiket dan ook de waarschuwing: 'overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'.  

Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of samengaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met je huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.