Wat kan ik eten bij het prikkelbare darmsyndroom?

buikpijn-man
Getty Images

Wat kan ik eten als ik het prikkelbare darmsyndroom heb?

Klaas Jan

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Welke dit zijn, kan per persoon verschillen. Bij sommigen mensen helpt het om meer vezels en vocht te nemen. Bij andere mensen geven bepaalde vezels juist meer klachten. Een algemeen dieetadvies voor PDS is dan ook niet te geven. Het is belangrijk goed uit te zoeken wat voor jou wel en geen effect heeft. We raden aan hierbij de hulp van een diëtist in te schakelen. Je voorkomt zo dat je onnodig bepaalde producten mijdt of eenzijdig gaat eten.

Gezond eetpatroon

Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en gezond eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf zorgt voor voldoende vezels en vocht, beide belangrijke aandachtspunten voor een goede darmwerking. Specifieke aanpassingen kunnen nodig zijn wanneer bepaalde voedingsmiddelen klachten lijken te verergeren. Bespreek dit met je diëtist.

Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over het prikkelbare darmsyndroom. Je kunt hier ook een diëtist zoeken op basis van postcode.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.