dinsdag, 27 oktober 2020

Gezond picknicken

Mooi weer = buiten eten

Bij mooi weer is het heerlijk om buiten te eten en te picknicken. Je kan natuurlijk gaan voor een picknickmand met stokbrood, kaasjes, rosé en wit bier. Maar hoe lekker ook, niet de beste keuze. Eén keer is dat natuurlijk helemaal geen punt, maar het kan ook gezonder. Vijf tips voor een gezonde picknick.

1. Let op alcohol

Veel mensen nemen alcoholhoudende dranken mee als ze gaan picknicken. Niet gezond én ook nog eens een dikmaker. Wil je toch alcohol? Hou het dan bij een glas wijn. De beste - en gezondste - keuze om te drinken is natuurlijk een glas koud water, eventueel met een schijfje citroen of sinaasappel. Drink je liever iets anders dan water? Kies dan voor een kop thee of koffie zonder melk en suiker. Ook een glas versgeperste sinaasappelsap is een gezonde dorstlesser, maar drink er niet te veel van. Daar zit namelijk suiker in.

2. Maak een maaltijd

Bij een picknick ben je al snel geneigd om veel kleine hapjes in de koelbox te doen. Spiesjes, stokbroden, sausjes, kaasjes en zo meer. Ongemerkt krijg je zo waarschijnlijk meer calorieën binnen dan tijdens een gewone maaltijd. Als je vooraf een slanke maaltijd bedenkt en die meeneemt zul je niet snel te veel eten. Lekkere recepten voor een picknick zijn bijvoorbeeld: Koude komkommersoep, een drie bonensalade en aardbeienspiesjes met kokos.

3. Groenten en fruit

Wil je toch liever allemaal kleine hapjes meenemen? Kies dan voor fruit en groenten. Denk aan bijvoorbeeld aardbeien - en dan natuurlijk niet met slagroom - en druiven. Of alles door elkaar in een frisse fruitsalade. Ben je meer een liefhebber van groenten? Neem dan knapperige groenten als wortels, bleekselderij en komkommer. Eventueel met een zelfgemaakte yoghurtdip.

4. Wraps

Ook lekker om mee te nemen zijn wraps. Kies voor meergranenwraps of boekweitwraps. Beleg ze met bijvoorbeeld zalm, crème fraiche en ijsbergsla. Verpak ze per stuk in aluminiumfolie in een koeltas of koelbox. Zo blijven ze het langst lekker.

5. Hou het koel

Neem je voedsel en drinken mee in een koelbox of in een koeltas met koelelementen. Het is misschien een heel gesjouw op een warme dag, maar op een veilige manier met eten omgaan is belangrijk, omdat het ziektes voorkomt. Let er goed op dat zelfgemaakte salades en broodjes vers blijven. Vooral vlees en vis bederft snel. Zet ook niet alles op het picknickkleed in het zonnetje, maar eet het voedsel dat je uit de koelbox haalt direct op.

Behoefte aan wat fijne recepten? Download dan ons gratis boekje Picknick Gezond.