zondag, 19 september 2021

Bij plantaardig dieet hebben kinderen extra B12 nodig

Het RIVM adviseert op basis van hun onderzoek om kinderen die geen vlees en zuivel eten extra vitamine B12 en zink te geven.

Het RIVM onderzocht via vragenlijsten en eetdagboeken de voedingspatronen van 1.279 kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Het instituut wilde weten of kinderen voldoende voedingstoffen binnenkrijgen als ze vlees en zuivel geheel of gedeeltelijk uit hun menu weglaten.

Gezondheidsvoordelen

Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen is gunstiger voor het milieu, volgens het RIVM. Het heeft ook gezondheidsvoordelen. Volgens gangbare medische kennis verlaagt het de risico's op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit heeft te maken met de lagere inname van verzadigd vet en een hogere inname van vezelrijk voedsel. Deze conclusie werd in ook in het nieuwe onderzoek getrokken.

Essentiële vitamines

Toch zou het weglaten van dierlijke producten bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren. Vlees en zuivel zijn belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink en vitamine B12.

Kinderen die 30 procent minder vlees en zuivel gingen eten, kregen 9 procent minder verzadigd vet binnen en 8 procent meer vezels. De hoeveelheden macro- en micronutriënten voldeden aan de Nederlandse richtlijnen.

Tekorten

Het 100 procent weglaten van dierlijke producten uit de voeding zorgde voor een afname van de geconsumeerde hoeveelheid verzadigd vet van 26 procent. De vezelinname groeide met 29 procent. Er ontstond echter een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Public Health Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl