Consumentenbond: "Te hoge doses B6 in vitaminepillen"

Getty Images

In veel vitaminepillen zit een te hoge dosis vitamine B6. De Consumentenbond onderzocht vijftien verschillende vitaminepillen en daarvan bleken er elf een te hoog gehalte B6 te hebben.

De Consumentenbond bekeek acht multivitaminepillen, zes vitamine B-complex-pillen en één vitamine B6-preparaat. Sommige producten bleken wel 3,5 tot 5,5 keer de veilige dagdosis B6 te bevatten. Voor vitamine B6 is in Europa een veilige bovengrens vastgesteld van 25 milligram per dag. Die bovengrens heeft in Nederland nog niet geleid tot een maximum hoeveelheid voor vitamine B6 in supplementen.

Wie langdurig vitamines met veel vitamine B6 slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten.

ADH

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 is voor volwassenen tot 50 jaar slechts 1,5 milligram. Een hoeveelheid die de meeste mensen makkelijk binnenkrijgen via bijvoorbeeld vlees, eieren en brood. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 bijna niet voor. Het wordt wel gezien bij mensen die veel alcohol drinken, lange tijd bepaalde medicijnen gebruiken of een chronische aandoening hebben.

Maximumgehaltes

De Consumentenbond gaat bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid pleiten voor het wettelijk vastleggen van maximumgehaltes vitaminen. ''Dan kan de toezichthouder boetes opleggen of producten van de markt halen als fabrikanten te veel van een bepaalde vitamine in hun producten stoppen", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Het Vitamineinformatie Bureau geeft aan dat de feitelijke situatie in Nederland  geen reden tot enige ongerustheid over vitamine B6 geeft. "Tekorten komen niet voor, bijna niemand overschrijdt de veilige bovengrens", schrijft Suzan Tuinier.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • ANP