zondag, 19 september 2021

Eetpatroon van 70-plussers kan beter

Zelfstandig-wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Bovendien volgt maar een kwart het advies op om extra vitamine D te slikken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim 700 ouderen uit 15 gemeenten verdeeld over het land, zijn op twee dagen thuis geïnterviewd over hun voeding van de voorgaande dag. Het RIVM vroeg alle details over wat, waar en wanneer er werd gegeten.

​Minder vlees en graan
Uit het onderzoek bleek verder dat deze ouderen vooral thuis eten en drinken. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken.

Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten de 70-plussers over het algemeen juist meer.

​Ouderen met beperkingen
Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van eiwitten, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. De uitkomsten van het onderzoek gelden daarom niet voor alle ouderen in Nederland.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults.

Bron(nen):