Extra magnesium tijdens zwangerschap?

Getty Images

Mag je tijdens het eerste trimester van je zwangerschap een magnesiumsupplement gebruiken? Helpt het om je lekkerder te voelen en tegen kuitkrampen? Welke hoeveelheid is toegestaan?

Stephanie

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Magnesium is nodig voor de opbouw en het goed functioneren van de spieren. De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 300 milligram per dag. Voor zwangere vrouwen geldt een hoeveelheid van 280 milligram per dag. Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het gehalte aan magnesium verschilt echter per voedingsmiddel.

Zwangere vrouwen kunnen baat hebben bij extra magnesium. De resultaten uit meerdere studies laten zien dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Wil je als zwangere vrouw extra magnesium slikken? Let dan wel op de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen. Dat is 250 milligram per dag. Te veel magnesium kan lichte diarree veroorzaken. Bij de veilige dosis gaat het om een gemiddelde waarde, waarbij een ruime marge is genomen. Dit betekent dat eenmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen gevaar oplevert.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.