Helpt het slikken van vitamine B12 bij haaruitval?

Getty Images

Is vitamine B12 goed tegen haaruitval? En kun je die samen slikken met multivitamines?

Merry

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine. Vitamine B12 is goed voor je stofwisseling, celdeling en celgroei, maar ook voor het zenuwstel en het geheugen.
 
Er is eigenlijk maar een echte haarvitamine en dat is vitamine B8, oftwel biotine. Die zit in melk, sojaproducten, noten en pinda´s.

Drie mineralen

Er zijn daarnaast drie mineralen die een rol spelen: zink, seleen en koper. Zink komt veel voor in vlees, vis, bruinbrood, rijst, peulvruchten. Seleen zit in graanproducten, lever, en paranoten en koper in lever, noten, graanproducten, groente, fruit, cacao, schaal- en  schelpdieren. Mijn advies is daarom: eet gevarieerd. En mocht je toch iets extra’s willen slikken? Kies van voor een supplement met biotine, zink, seleen en/of koper of kies voor een multivitamine. Het is niet zinvol op een supplement met vitamine B12 te slikken als het gaat om het effect op de haargezondheid.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.