zaterdag, 2 juli 2022

Hoe kom ik aan een kaliumtekort?

Laatst las ik dat veel mensen een kaliumtekort hebben. Bij een bloedonderzoek bleek dat ook bij mij het geval te zijn. Tot twee maal toe. Ik snap er niets van, ik eet dagelijks mijn groenten en twee stuks fruit. Kan het zijn dat ik te veel thee drink en het uitplas?
Hilda

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Te weinig kalium in het lichaam kan meerdere oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van een lage inname van kalium, maar het kan ook komen doordat je lichaam kalium afvoert of in de cellen opslaat. Het is van belang om met je arts te bespreken waardoor hij of zij denkt dat je kaliumtekort wordt veroorzaakt.

Wat je doet is goed, kiezen voor kaliumrijke voedingsmiddelen. Groente en fruit zijn inderdaad rijk aan kalium. Een tip is: keukenzout vervangen door keukenzoutvervanger met kalium.

De kleur van je urine zegt niets over het kaliumgehalte. Het is juist goed om veel thee te drinken. Dit blijkt ook uit de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.