maandag, 4 juli 2022

Waarom is mijn B6- en B12-waarde verhoogd?

Het afgelopen najaar heb ik een aantal maanden een redelijk normale multivitamine geslikt. In december ben ik gestopt. Drie weken later heb ik een bloedonderzoek laten doen, waarin ook de vitaminewaarden zijn bepaald. Ik blijk een B6- en B12-overschot te hebben, namelijk vitamine B6: 110 nmol/L en vitamine B12: 560 nmol/L. Hoe kan dat?
Mark

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Ik begrijp dat je je zich zorgen maakt. Echter zijn de waarden licht verhoogd.

Gevarieerd eten

De vitamine B6-waarde kan wat verhoogd zijn door een supplement of door verrijkte producten. Dat zijn voedingsmiddelen waaraan vitamine B6 is toegevoegd. Een voorbeeld zijn energiedrankjes. Ik raad je aan om deze producten te laten staan en om ook geen supplement te nemen met vitamine B6. Het is niet nodig om te letten op voedingsmiddelen waar van nature vitamine B6 in zit, zoals bijvoorbeeld bananen. Die kun je gerust nemen, varieer volop met gezonde voedingsmiddelen.

Geen nadelig effect

Ik kan de hoge B12-spiegel niet verklaren, maar het is belangrijk om te weten dat er zijn geen nadelige effecten op het lichaam bekend zijn van een hoge vitamine B12-inname.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coƶrdinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.