Zitten er in vers fruit meer vitamines dan in fruit uit blik?

Getty Images

Zitten er in vers fruit meer vitamines dan in fruit uit blik?

Marc

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In vers fruit zitten inderdaad meer vitamines dan in fruit uit blik. Wanneer fruit wordt ingeblikt, gaat een deel van de vitamines, met name vitamine C, verloren. Hoeveel is afhankelijk van de productiemethode.

100 gram verse aardbeien bevat 60 mg vitamine C en in ingeblikte aardbeien zit nog maar de helft, namelijk 30 mg. In verse mandarijnen en ananas zit zelfs 3 x zoveel vitamine C dan uit blik.

Fruit bevat naast vitamine C ook meerdere B-vitamines en bètacaroteen (een provitamine A). Hierin zijn de verschillen veel kleiner tussen vers of ingeblikt fruit.

Een voordeel van ingeblikt fruit, is dat tijdens bewaring geen of nauwelijks vitamineverlies meer optreedt. Vers fruit kan wel in het vitaminegehalte achteruitgaan wanneer het erg lang bewaard wordt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte.