Zo wordt medicijnen slikken een stuk makkelijker

Tips tegen moeite met slikken

Getty Images

Heb jij moeite met het slikken van medicijnen, hoe groot of klein de medicijnen ook zijn? Dit kan komen door slikproblemen of door een droge mond. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om het slikken van medicijnen een stuk gemakkelijker te maken.

1. Vraag de apotheek om advies

Een belangrijke tip is om altijd de apotheker om advies te vragen. Het hangt vaak af van het medicijn hoe je deze het beste kunt slikken. Niet alle medicijnen kunnen worden ingenomen met een andere vloeistof en ook niet alle medicijnen kunnen worden gebroken of fijngemalen. Soms kan het breken of vermalen van een medicijn het effect verminderen of zelfs zorgen voor bijwerkingen.

2. Hoofd voorover

Een tablet of capsule is makkelijker door te slikken wanneer je het hoofd voorover buigt. Zo slik je namelijk geen lucht mee. Dit doe je door het medicijn met een slok water in te nemen, het hoofd voorover te buigen en het medicijn vervolgens door te slikken. Drink hierna altijd nog wat extra water.

3. Yoghurt, vla, appelmoes of slikgel

Als innemen met water moeizaam gaat, zou je het kunnen proberen met wat yoghurt, melk, vla, appelmoes of jam. Slikgel is ook een optie. Dit kun je vinden bij de apotheek. Met een dikkere vloeistof glijdt het medicijn makkelijker de keel in.

4. Capsules

Capsules kunnen soms worden opengebroken of gehalveerd. Sommige capsules kunnen zelfs zachter worden wanneer je ze kort in een lepel met water laat weken. Dit zou het slikken makkelijker kunnen maken. Vraag wel even na bij de apotheek of dit voor jouw medicijn mogelijk is.

5. Tabletten

Ook tabletten kun je halveren, in kwarten snijden of tot poeder maken. Ook hier geldt: vraag de apotheker even om advies om eventuele bijwerkingen of een vermindering in de werking van het medicijn te voorkomen.

Droge mond

Het kan voorkomen dat er te weinig speeksel wordt aangemaakt, waardoor slikken moeilijk gaat. Vooral het slikken van droog voedsel is dan heel lastig. Een droge mond kan komen door uitdroging, maar het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, bestraling of de auto-immuunziekte Sjögren. Bij last van een droge mond kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Ernstige slikproblemen

Mensen die last hebben van ernstige slikproblemen, dat ook wel dysfagie wordt genoemd, hebben, naast medicijnen, ook moeite met het doorslikken van eten en drinken. Symptomen van dysfagie zijn regelmatig verslikken, pijn bij het slikken of speeksel, eten of drinken dat uit de mond loopt. Deze slikproblemen kunnen ontstaan doordat er mogelijk een probleem is met de overgang van de mond- of keelholte naar de slokdarm, maar ook door een probleem met het passeren van de slokdarm.

Een beroerte, de ziekte van Parkinson, ALS, de spierziekte Myasthenia Gravis of een vernauwing van de slokdarm kunnen hier oorzaken van zijn. Bij ernstige slikproblemen is het zeker aan te raden om ook contact op te nemen met de huisarts.

 

Auteur 
Bron 
  • Apotheek.nl