Ik ontbijt iedere dag met een maaltijdshake, is dat gezond?

Vrouw maakt een maaltijdshake als ontbijt
Getty Images

Ik ontbijt iedere dag met een maaltijdshake, is dat gezond?

Isabel

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Ontbijten is belangrijk: het zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Met het ontbijt kun je kiezen voor bijvoorbeeld volkorenbrood met een eitje of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Ook zijn er maaltijdshakes (kant-en-klaar of zelfgemaakt) die je als ontbijt kunt nemen. Met zo’n maaltijdshake kun je – afhankelijk van de samenstelling van je shake - alle voedingsstoffen binnenkrijgen die je lichaam nodig heeft.

Voedingsstoffen zijn geen voedingsmiddelen

Maar aan de andere kant mis je wel de voedingsmiddelen die goed zijn voor je gezondheid. Zo helpt het eten van voldoende volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkoren ontbijtgranen, het risico te verkleinen op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. En ook het eten van fruit hangt samen met een lager risico op allerlei ziekten. Als je (een deel van je) voeding vervangt door maaltijdshakes, eet je minder of geen van de voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op je gezondheid.

Sneller honger na een shake

Bovendien drink je een shake vaak zo weg, terwijl je over een ontbijt met brood of bijvoorbeeld yoghurt of kwark langer doet. Een ontbijt dat je drinkt verzadigt minder dan een ontbijt dat je eet. De kans is dus groot dat je sneller honger krijgt na het drinken van een maaltijdshake.

Gezonde start van de dag

Je kunt voor je ontbijt dus beter kiezen voor bruin of volkorenbrood met gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Heb je ’s ochtends niet zoveel trek in een boterham? Probeer dan of iets anders beter lukt, zoals havermoutpap of yoghurt met muesli en fruit. Eventueel kun je een deel van het ontbijt verschuiven naar het eerste eetmoment tussendoor.

Op zoek naar gezonde ontbijtrecepten? Kijk dan op deze receptenpagina van het Voedingscentrum.

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.