Is het goed om extra kurkuma te nemen?

Kurkuma en kurkumpoeder op houten plank
Getty Images

Ik gebruik weleens kurkuma in gerechten, maar nu lees ik allerlei verhalen over de gunstige effecten van kurkuma op mijn gezondheid. Is het goed om extra kurkuma te nemen?

Chantal

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Kurkuma kun je prima gebruiken als smaakmaker, maar je hebt het niet per se nodig voor je gezondheid of het goed functioneren van je lichaam. Mogelijke positieve effecten van kurkuma voor je gezondheid zijn nooit (voldoende) aangetoond met goed uitgevoerd onderzoek. Hippe drankjes met kurkuma of supplementen met kurkuma kun je dus links laten liggen.

Wisselwerking kurkuma met medicijnen

En er is nog een reden om geen supplementen met kurkuma te nemen: het kan de werking van medicijnen beïnvloeden. De gezondheidsrisico’s kunnen variëren van niet ernstig tot ernstig. Dit zal per persoon verschillend zijn en is onder andere afhankelijk van je lichaamsgewicht en hoe gevoelig je bent voor de effecten bij een te hoge inname.

Kortom: normaal gebruik van kurkuma in de keuken kan prima. De hoeveelheden die je gebruikt zijn veel kleiner dan in een supplement. Eet en drink vooral gevarieerd. Daarmee verminder je de kans dat je grotere hoeveelheden van bepaalde schadelijke stoffen binnen kunt krijgen.

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.