Welke schoenen kan ik het beste dragen bij platvoeten?

Getty Images

Hallo, ik heb 2 vragen: ik heb doorgezakte en platvoeten. Ik draag sinds deze winter vaak Lowa wandelschoenen met op maat gemaakte zooltjes van de podotherapeut erin, maar deze schoenen zijn erg warm in de zomer en ik wil er ook leuk uitzien en me meer naar mijn leeftijd (begin 30) kunnen kleden. Heeft u advies wat voor zomerschoenen ik zou kunnen aanschaffen? Ik dacht aan sandalen op de warme dagen, maar heb geen idee of dit wel kan.

De tweede vraag: ik heb sinds een aantal weken enorm veel last van mijn grote teen aan de linkervoet. Ik weet dat ik een behoorlijk stijve teen heb, maar nu is deze volgens de chiropractor ook gekneusd. Ik weet niet wat ik hieraan kan doen. De onderkant geeft een dreunende, stekende pijn echt op mijn bot alsof iemand er met een hamer op heeft geslagen, maar de pijn is niet meer constant aanwezig.

Ik wacht uw advies af.

Eva

Anouk Jannes, podotherapeut:

Hoi Eva,

Het hangt er vaak vanaf wat de pijnklachten geweest zijn waarom u deze wandelschoen in combinatie met podotherapeutische steunzolen bent gaan dragen. Want als u op alle warme dagen met een sandaal zou rondlopen, dan is dit qua stevigheid veel minder. Ik zeg altijd: draag de sandaal/slipper waarvoor hij is, dus prima om deze af en toe een keer te dragen (en dan is de sandaal met aan de achterzijde een bandje een goede optie). Heeft u meer wandelbelasting, dan zou ik wel een dichte schoen aanraden, maar dit kan ook al een leuke sneaker zijn!

Pak de schoen in de winkel altijd in uw hand en neem als vergelijk de wandelschoen. Nou mag dit bij een dagelijkse sneaker natuurlijk net iets minder stevig zijn, maar er zijn veel verschillen aanwezig. Let erop dat de achterzijde van de hiel stevig is, de loopzool buigt thv de bal voet en het liefste een uitneembaar voetbed met een verstelbare wreefsluiting. Deze schoen kunt u dan afwisselend dragen met de sandaal en de wandelschoen. Denk als voorbeeld aan een Nike air of bijvoorbeeld een Gabor schoen.

Wanneer de grote teen gekneusd is, dan ben ik vaak ook benieuwd naar de oorzaak hiervan. Mocht er geen duidelijke oorzaak zijn, maar bent u wel bekend met een ‘stijvere teen’ dan gemiddeld, dan is het verstandig om ook in huis de wandelschoen/ sneaker aan te houden. De Lowa wandelschoen heeft een erg stevige loopzool waardoor de grote teen geen extra belasting ontvangt en kan herstellen.

Wanneer een stijvere teen in zijn uiterste omhoog- of omlaag beweging wordt gedrukt, bijvoorbeeld wanneer u hurkt, een trap op zou lopen met uw tenen etc., dan kan deze hierop reageren in een gekneusd gevoel omdat een stijvere teen dit soort bewegingsuitslagen niet meer haalt. Hierom moeten deze bewegingsuitslagen zoveel mogelijk voorkomen worden. Indien de pijnen nu zijn afgenomen en u met bovenstaande tip geholpen bent, dan is het goed. Zo niet, dan zou ik aanraden contact op te nemen met uw podotherapeut omdat er vanuit de steunzolen ook opties zijn, indien nodig.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.