Waar moet je op letten?
Een boswandeling van een uurtje lukt best op je afgetrapte gympies of alledaagse stappers. Ga je een hele dag op pad of trek je de bergen in? Dan zijn echte wandelschoenen comfortabeler. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Zo ga je goed voorbereid naar de winkel.
Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten. Welke je nodig hebt, hangt af van hoe je ze wilt gebruiken.
Categorieën
Veel winkels en merken delen wandelschoenen in in vier categorieën, van A tot en met D. Bovendien zijn er tussenvormen, zoals AB en BC.
- A en AB: Wandelschoenen categorie A zijn licht en soepel, zodat je je voeten makkelijk kunt afwikkelen. Ze zijn geschikt voor wandelen op asfalt en goede paden op vlak of heuvelachtig terrein, met een lichte rugzak. Categorie A heeft meestal een lage schacht, AB heeft een (half)hoge schacht die wat meer steun geeft aan je enkels. Met deze schoenen kun je goed uit de voeten in Nederland en op glooiend terrein. Het zijn ook prima Vierdaagse-schoenen.
- B en BC: B-schoenen zijn bergschoenen. Ze hebben een hogere schacht en zijn stevig en stug. Ze zijn bedoeld voor ruig terrein, buiten de paden. Ook als je zware bagage op je rug meeneemt, heb je eerder een B- of BC-schoen dan een A-schoen nodig. BC is nog steviger dan B en heeft een stijvere zool.
- C: Ga je een trektocht maken door de bergen dan is een schoen in de categorie C de beste keuze. Dit type is nog robuuster dan B en BC-schoenen en heeft stijve zolen. Deze wandelschoenen heb je nodig voor wandelingen op stenen en gruis, maar zijn niet geschikt voor wandelingen in Nederland. Onder C-schoenen kun je stijgijzers bevestigen, voor het oversteken van een gletsjer of sneeuwveld.
- D: Schoenen in de categorie D zijn zware, stijgijzervaste bergschoenen met een stijve zool, bedoeld voor het zware klimwerk. Gewoon wandelen is met deze schoenen niet mogelijk. Kies voor D-schoenen als je gaat klimmen in het hooggebergte.
Daarnaast zijn er schoenen van canvas speciaal voor in de tropen en sandalen voor warme dagen. Sandalen zijn lekker luchtig, maar beschermen je voeten niet tegen steentjes en takken.
Kooptips
In de loop van de dag zwellen je voeten wat op. Ga er daarom ’s middags op uit voor nieuwe wandelschoenen of loop eerst een stuk, anders koop je misschien een te kleine maat. Knip je teennagels en trek alvast de wandelsokken aan die je straks gaat gebruiken. Heb je nog geen wandelsokken, dan kun je in de winkel vaak passokken lenen en vervolgens bij je schoenen goede sokken uitzoeken. Ga naar een buitensportwinkel met een ruim assortiment en deskundig personeel. In het weekend kan het druk zijn, dus neem er liever de tijd voor op een doordeweekse dag.
Laat een medewerker je voeten opmeten en eventueel bekijken of je smalle of brede voeten hebt. Staar je niet blind op je gebruikelijke maat, maatsystemen verschillen per merk en vaak heb je bij wandelschoenen een maatje groter nodig. Kies vervolgens verschillende paren uit de categorie die je nodig hebt. Trek de veters goed aan, pas de schoenen terwijl je staat en wandel wat rond.
Veel zaken hebben een helling met reliëf waarop je je schoenen meteen kunt testen met naar boven en naar beneden lopen. Kun je je tenen vrij bewegen? Ze mogen de voorkant van de schoen niet raken. Schuiven je voeten niet in je schoenen? Als je voeten schuiven, krijg je blaren. Zit je hiel goed gefixeerd? Kun je je voeten goed afrollen? De schoenen mogen wel stevig aanvoelen en ondersteuning geven, maar zeker niet knellen. Pas minstens twee paren zodat je het verschil voelt.
Inlopen
Wandelschoenen horen meteen lekker te zitten, maar ze moeten zich nog wel naar je voeten vormen. Meteen op je nieuwe aanwinsten aan start van de Vierdaagse of een wandelvakantie verschijnen, is niet verstandig. Draag ze eerst binnenshuis (vaak kun je ze dan nog terugbrengen als je toch ontevreden bent) en maak daarna wat korte rondjes buiten. Bouw zo je wandelingen steeds verder uit.