Kan ik weer wandelen na de operatie aan mijn bilspier?

Getty Images

Ik ben geopereerd aan een gescheurde bilspier. De operatie is goed gelukt. Kan ik nu weer wandelingen maken?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat moet u goed bespreken met uw orthopedisch chirurg. Op den duur wel, maar het is een operatie waarna je in het begin voorzichtig moet zijn. De bilspier bestaat eigenlijk uit drie spieren: gluteus maximus, medius en minimus (groot, middel en klein). De grote zit vast aan een sterke band aan de buitenkant van je bovenbeen en zorgt voor extra kracht bij lopen en overeind komen. De middelste en de kleine hechten aan op je trochanter major. Dat is het stuk bot bij je heup dat je kunt voelen bewegen als je je voet laat draaien op je hiel. Deze spieren zorgen dat je je been naar buiten kan bewegen en dat je bekken niet scheefzakt als je je been aan de andere kant optilt. Die middelste bilspier wil weleens afscheuren. De chirurg schroeft dan een soort ankers in je bot en hecht de spier daaraan vast, waarna die weer aan het bot vast moet groeien. Herstel duurt twee tot drie maanden en in de tussentijd is de constructie best kwetsbaar. Niet zoiets dus als een kunstgewricht, waarmee je juist meteen moet gaan lopen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.