dinsdag, 27 juli 2021

6 keer snel een gezonde maaltijd op tafel

Lekkere, makkelijke én gezonde recepten

Na een drukke dag heb je niet altijd zin om nog veel tijd in de keuken te staan om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Dat is ook helemaal niet nodig. Deze zes maaltijden zijn lekker, gezond én zo klaar!

Maaltijdidee 1: traybake

Makkelijk, snel en boordevol groenten: traybaking! Even je lievelingsgroenten snijden, olijfolie en kruiden erover, leg het geheel op een bakplaat en de oven doet verder het werk. Zo zet je in een handomdraai een volledige, gezonde maaltijd op één bakplaat uit de oven. Zoals dit recept bijvoorbeeld.

Maaltijdidee 2: maaltijdsalade

Een goedgevulde maaltijdsalade: lekker licht, maar toch voedzaam. Ideaal als je nog wilt gaan sporten 's avonds. Je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Zet bijvoorbeeld eens een salade met gebakken vijgen, spek en walnoten op tafel. Eventueel een bruine geroosterde boterham of een knapperig stokbroodje erbij en klaar!

Maaltijdidee 3: vispakketje met groenten

Vette vis is gezond. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Een recept dat vrij eenvoudig is om te maken, is een zalmpakketje uit de oven, lekker met groenten, verse kruiden en eventueel wat kruiden­boter of ­knoflooksaus.

Maaltijdidee 4: soep

Als je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt, kun je een dag ervoor al een grote pan met soep maken. De dag erna hoef je het dan enkel op te warmen. Je kunt het ook al langer van tevoren maken en invriezen. In de vriezer kun je het zo'n drie maanden bewaren. Zet de datum erop zodat je weet wanneer je het ingevroren hebt. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd in huis. Maak bijvoorbeeld eens een van deze soepen: wortelsoep, gebonden tomatensoep of kippensoep. Lekker met een bruin stokbroodje of een bruine boterham.

Maaltijdidee 5: ovenschotel

Een ovenschotel moet meestal wel een tijdje in de oven, maar de voorbereiding is meestal niet zoveel werk en dat is iets wat je al (ruim) van tevoren kunt doen. Deze ovenschotel is één van onze favorieten: een ovenschotel met pastinaak, prei en geitenkaas. Ook deze koolhydraatarme ravioli van courgette is een aanrader!

Maaltijdidee 6: gezonde pannenkoeken

Gezonde pannenkoeken: makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Dus geen 'ouderwetse' pannenkoeken van witte bloem met ham en kaas, maar maak ze van amandel- of volkorenmeel. Vul de pannenkoek met roerbakgroenten of beleg hem met fruit. Een recept voor koolhydraatarme pannenkoeken vind je hier.