5 voordelen van een digitale detox

Vind rust in een leven offline

Getty Images

Hij zit in je zak of hij ligt in je hand: je telefoon is altijd in de buurt. Je krijgt de hele dag berichtjes binnen die onmiddellijk beantwoord moeten worden. Of niet? Dit zijn de voordelen van een leven zonder mobiele telefoon.

Hoewel alle apparaten een uitknop hebben, weten Nederlanders die van de smartphone niet vaak te vinden. Berichtjes komen continue binnen en zijn prikkels om op te reageren. Ze leiden je bovendien steeds af, want waar was je ook alweer mee bezig? Het is tijd voor een digitale ontgifting. Een week zonder internet is een nobel streven. Je telefoon een dagje in de tas houden is een goed begin.

1. Je bent productiever op je werk

Een telefoon buiten handbereik betekent tijd over. De constante stroom aan appjes, Facebookmeldingen en Twitternotificaties komt niet op je bureau terecht en dat betekent dat je ongestoord met je werk door kunt gaan. Als je geen berichtjes binnenkrijgt, hoef je ze ook niet te beantwoorden.

Gebruik de tijd die je overhoudt om even rustig adem te halen. Begin niet gelijk aan de volgende opdracht, maar loop een rondje door het gebouw, kijk naar buiten of concentreer je op je ademhaling. De rust in je hoofd leidt misschien wel tot heel andere inzichten. Laat je creatieve kant naar boven komen.

2. Focus en concentratie

Tussendoor nog even een mailtje versturen, een appje beantwoorden of een reactie bekijken: multitasken haalt je constant uit je concentratie. Het is beter om één activiteit per keer aan te pakken. Zo concentreer je je beter op wat je aan het doen bent. Focus je op je werk en je zal zien dat je klussen binnen no time af zijn.

3. Je hebt meer vrije tijd

Ook na je werk houd je tijd over zonder telefoon. De tijd die je anders aan je sociale media zou besteden, kan je nu gebruiken voor andere zaken. Je zal versteld staan van de ruimte die het schept in je drukke leven. Deze tijd zet je goed in door eindelijk dat ene boek uit te lezen, een wandelingetje te maken of zelfs een nieuwe hobby op te pakken. Dit is tegelijkertijd een goede ontspanning.

Bovendien zijn er altijd klussen die al heel lang op je lijstje staan, maar die je iedere keer uitstelt. Het huis opknappen, de schuur opruimen of de tuin onkruidvrij maken bijvoorbeeld. Leuk om te doen? Niet echt. Maar iets wegstrepen van je lijst geeft een goed gevoel. Net als een opgeruimde schuur natuurlijk.

4. Betere nachtrust

De overige tijd gebruik je om een uurtje eerder je bed in te duiken. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er aanwijzingen dat de straling van een mobiele telefoon je nachtrust verstoort. Ook zou het blauwe licht van het scherm je biologische klok ontregelen, waardoor je minder goed slaapt. Of deze aanwijzingen nu waar zijn of niet, er is een ding dat zeker is: met een digitale detox lig je er niet meer wakker van.

5. Je leert je vrienden en familie beter kennen

Ook in een gezelschap pak je vaker je mobiel erbij dan je denkt. Je deelt met je andere vrienden hoe gezellig het is, stuurt een foto door of spreekt ondertussen met vijf andere kennissen af wanneer je die eindelijk weer ziet. Zonder telefoon ben je aanwezig in het hier en nu. Je luistert echt naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft. En je merkt het ook als het niet zo goed met hem gaat. Dat zie je in een Whatsapp-gesprek misschien wel over het hoofd.

Daarnaast leidt een gesprek zonder telefoons tot veel interessantere discussies. Je kent het wel: iemand stelt een goede vraag en met een tik op het scherm komt het antwoord tevoorschijn. Zonder Google zullen jullie zelf het antwoord moeten bedenken. Filosofeer en discussieer erover en kom samen tot verrassende conclusies.

Auteur