Boekrecensie: Hartvol

Zelfcompassie voor beginners

Getty Images

Sommige mensen hebben een stemmetje in hun hoofd dat continu commentaar levert. Dat je niet goed genoeg bent, niks kunt of te dik bent. Zo’n strenge innerlijke criticus is knap vermoeiend en vrolijker word je er ook niet van. Zelfcompassie, oftewel vriendelijk zijn voor jezelf, kan je helpen als je dit herkent. Maar hoe leer je dat? Marlou Kleve schreef Hartvol, een soort cursus zelfcompassie voor beginners.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gezonde effecten van zelfcompassie. Onder andere door psychologe Elke Smeets van de Universiteit Maastricht. "Mensen die in zelfcompassie zijn getraind, hebben minder last van depressies, angst, piekeren en paniek. Ze gaan eerder naar een arts als ze iets mankeren dan andere mensen, die vaker laks zijn of te afwachtend. Ook kunnen ze beter omgaan met bijvoorbeeld chronische pijn en de gevolgen van borstkanker. Bovendien lukt het hun beter om gezonder te leven", vertelde Smeets in Plus Magazine.

Meer verbondenheid en geluk

Maar wat is dat dan, zelfcompassie? Zelfcompassietrainer Marlous Kleve omschrijft het als “jezelf vriendelijk behandelen, zoals je dat ook doet naar een goede vriend(in) of anderen om wie je geeft”. Dat is niet altijd even makkelijk, want meestal ben je harder voor jezelf dan voor anderen.

In haar boek 'Hartvol' laat ze je kennismaken met de helende kracht van zelfcompassie: het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en anderen, om je te bevrijden van die hardvochtige zelfkritiek en je gevoel van verbondenheid en geluk te verhogen. Dat doet ze op een toegankelijke en praktische manier. Een soort zelfcompassie voor beginners dus.

Marlou Kleve geeft onder andere mindfulness- en (zelf)compassietrainingen. Voordat ze haar eigen praktijk als coach startte, studeerde ze Algemene Letteren en werkte ze als tv-redacteur en samensteller bij de VARA. Haar boek Hartvol is voor € 19,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.