Mindfulness vermindert klachten PDS

Getty Images

BAARN - Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen baat hebben bij een combinatie van mindfulness training en yoga. Dat suggereert een kleine klinische studie.

Aan de studie werkten 75 vrouwen het Prikkelbare Darm Syndroom mee. De vrouwen werden willekeurig onderverdeeld in twee groepen. Een lotgenotengroep waarbij de vrouwen elkaar ondersteunden en de andere groep kreeg drie maanden lang wekelijks 'mindfulness training'.

Na die maanden was bij de groep vrouwen die wekelijks de training volgde duidelijk een vermindering van de symptomen van PDS te zien. Volgens de onderzoekers is de training dan ook zeker een optie voor mensen met PDS.

Eén van de onderzoekers, Dr. Delia Chiaramonte, is dan ook van mening dat mensen met de spijsverteringsaandoening mindfulness vaardigheden moeten leren. "Het is 100 procent veilig en het kan mensen op lange termijn helpen met hun aandoening om te gaan."

Symptomen PDS
Mensen met PDS hebben vaak klachten als buikkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree. Pijn kan op verschillende plekken in de buik worden gevoeld. Soms vermindert dit na de stoelgang, soms ook na de maaltijd. De pijn kan zeer hevig zijn, zodat normale bezigheden moeten worden onderbroken of volledig worden stopgezet.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat geregeld matig bewegen helpt.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Reuters