zondag, 14 augustus 2022

Recensie: Trend yogamat van Lotus Design

De yogamat is een belangrijk onderdeel van yoga. Op een zachte en stroeve ondergrond kun je oefeningen gemakkelijker en prettiger uitvoeren. Het is daarbij vooral nodig dat je handen en voeten niet wegglijden. De yogamat van Lotus Design is speciaal voor de beginnende yogi, maar natuurlijk ook om andere grond- of buikspieroefeningen uit te voeren.

De Trend yogamat is een simpele mat voor een aantrekkelijke prijs, aldus Lotus Design. Dit maakt de mat zeer geschikt voor beginners. Het betreft een klassieke 'stickymat' met een slipvaste noppenstructuur die bruikbaar is aan beide kanten. Het oppervlak is stroef, rekbaar en schokabsorberend en het gebruikte vinylschuim maakt de matten lekker zacht. De ingeweven polyestervezel maakt de mat vormstabiel en lang bruikbaar.

Ervaring

Tot zover de informatie op de website. Klinkt goed, maar natuurlijk gaat het uiteindelijk vooral om de ervaring. Want een goede yogamat moet voldoende ondersteuning geven en stroef genoeg zijn voor bepaalde yogahoudingen. En voor een simpele mat is dat best in orde. Bij lang in de 'downward facing dog' staan ergens halverwege de yogatraining merk ik dat mijn - enigszins zweterige - handen een beetje gaan glijden, maar verder is de ondersteuning en stroefheid prima. Zeker ook met planken - niet per se een yoga-oefening, maar wel eentje die ik graag uitvoer - en push ups geeft de mat goede grip en ondersteuning.

Liggen op de mat is zeer comfortabel, stevig en tegelijkertijd zacht. Zowel op je buik als op de rug. Lotus Design geeft aan dat de mat tegen een stootje kan en dit klopt ook zeker, maar na gebruik zijn wel afdrukken zichtbaar in de mat die een tijdje blijven staan. Uiteindelijk verdwijnen ze weer. Fijn is ook dat de mat goed plat blijft liggen en niet opkrult.

Yogamat

De Trend mat heeft een standaarddikte van 4 millimeter, maar is ook in 6 millimeter verkrijgbaar. Ook de lengte en breedte zijn standaard (180 bij 60 centimeter). Dit formaat is prima voor de meeste mensen. Als je langer bent dan 1.90 meter is de mat wel aan de korte kant. Lotus Design geeft aan dat de mat voor iedere leeftijd geschikt is aangezien de gebruikte ftalaten (weekmakers) binnen de door de EU vastgestelde waarden liggen. De mat is licht en goed op te rollen.

Dat de mat zeer geschikt is voor beginners kan ik beamen. Een gevorderde yogi zoekt waarschijnlijk nog meer stroefheid, zodat je ook met iets zweterige handen goed en lang blijft staan in verschillende houdingen. Dit neemt echter niet weg dat de Trend yogamat een prettige en comfortabele mat is. En dus naast de yoga ook geschikt voor velen andere grondoefeningen.

De Trend-yogamat is een klassieke 'sticky mat' met een slipvaste noppenstuctuur. De mat weegt ongeveer 1,2 kilogram en kan tot 30°C in de wasmachine gewassen worden. Hij kost € 17,50. Meer informatie over de mat en andere yoga- en meditatie-accessoires vind je op website van Lotus Design.