7 voedingsmiddelen die je huid beschermen tegen de zon

Gezonde voeding helpt bij zonbescherming

vrouw-watermeloen
Getty Images

Wist je dat je fruitschaal en koelkast vol liggen met hulpjes tegen schadelijke effecten van de zon? Bescherm je huid door slim te eten! Bijvoorbeeld met deze zeven gezonde voedingsmiddelen.

Natuurlijk smeer je je goed in als je de zon in gaat. Toch kan je huid ook schade oplopen als je een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. Als je niet dik of vaak genoeg smeert bijvoorbeeld. Gelukkig kun je je huid op een natuurlijke manier een handje helpen. Bepaalde etenswaren beschermen namelijk heel goed tegen verbranding en rimpels.

1. Tomaten

Dé groente in de strijd tegen uv-stralen zijn tomaten. Ze zitten boordevol lycopeen. Dit stofje helpt het lichaam om vrije radicalen, die vrijkomen door ultraviolette straling, op te ruimen. Zo kan de huid zich beter herstellen na schade door de zon. Vooral bewerkte of verhitte tomaten bevatten veel lycopeen. Drink als je een terrasje pikt dus eens een tomatensapje en eet wat vaker gazpacho.

2. Bessen

Lekker, goed voor de lijn en vol flavonoïden: bosbessen of blauwe bessen. Flavonoïden zijn sterke antioxidanten die roodheid van de huid verminderen en ook preventief beschermen tegen schade door de zon. Een fijne verrassing: deze antioxidanten zitten ook in donkere chocolade. Maar ja, dit bevat natuurlijk ook veel suiker en vet...

3. Amandelen

Amandelen zijn echte vitamine E bommetjes. Mensen die genoeg vitamine E binnenkrijgen, hebben minder snel last van verbranding door de zon. Twintig amandelen per dag zijn voldoende om het beschermende effect te bereiken. Overigens is ook pindakaas rijk aan vitamine E.

4. Watermeloen

In watermeloen zit behalve lycopeen ook bètacaroteen. Bètacaroteen (provitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen. Houd je niet van watermeloen? Wortelen en mango's zijn ook rijk aan caroteen.

5. Groene thee

Ook groene thee is een wondermiddel tegen de zon. In de thee zitten krachtige antioxidanten, die een ontstekingsremmende werking hebben. Twee tot zes koppen per dag kunnen helpen het ontstaan van huidkanker tegen te gaan. Drink de thee wel zo heet mogelijk; hoe kouder, hoe minder antioxidanten erin zitten. Wist je trouwens dat groene thee ook helpt om water en vetten af te drijven? Wel zo prettig als je met gladde en strakke benen de zon in wilt!

6. Sinaasappelen

Sinaasappelschillen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als het om eten gaat. Maar ze helpen prima je huid te beschermen: in de schil zit namelijk d-limoneen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke week een theelepel sinaasappelschil of -rasp eten 30 procent minder kans hebben op huidkanker. Sinaasappelrasp is erg lekker over een slalade of in sauzen bij vlees of vis. Je kunt de rasp ook in een cake verwerken voor een heerlijk frisse smaak.

7. Vis

Vis is een must. Tonijn is rijk aan selenium. Dit mineraal (ook wel seleen genoemd) is een antioxidant en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Bovendien stimuleert selenium de aanmaak van elastine in de huid, waardoor de huid strak en glad blijft. Bestel op een terrasje dus gerust een lekkere tonijnsandwich! Behalve tonijn zorgen ook makreel en haring ervoor dat je langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Je bouwt er een natuurlijke bescherming mee op, die gelijk staat aan factor 2 of 3. Wel altijd blijven smeren dus.

Auteur 
  • Redactie