Hoe (on)gezond is feta?

Feta is behoorlijk zout, dus je moet er niet te veel van eten

Stuk feta op een Griekse salade met olijven
Getty Images

Zeg je feta dan denk je waarschijnlijk meteen aan Griekenland. Het is dan ook de bekendste Griekse kaas. Deze kaas is gemaakt van schapen- en geitenmelk. Vervolgens wordt hij bewaard in pekelwater om uitdroging te voorkomen. De schapenmelk geeft deze smaakmaker zijn karakteristieke smaak. Hoe (on)gezond is feta?

Feta is rijk aan mineralen en vitamines: calcium, magnesium, zink, selenium, fosfor en B-vitaminen. Ook bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan.

Daarnaast is feta een goede bron van proteïnen. Er zit alleen vrij veel natrium in, dus je kan er beter niet te veel van eten. Als je het met mate eet, kan het voordelen hebben voor je gezondheid.

Zoals voor je botten. Feta bevat meer calcium dan veel andere kazen. Calcium zorgt voor een gezonde tanden en botten. Daarnaast zit er ook veel fosfor in fetakaas. De combinatie van fosfor en calcium in voeding zou gelinkt zijn aan een betere botdichtheid en het voorkomen van osteoporose.

Darmgezondheid

Feta is een gefermenteerd voedingsmiddel. Deze voedingsmiddelen bevatten zogeheten probiotica, oftewel goede bacteriën die gezonde darmen bevorderen en die de de werking van het immuunsysteem ondersteunen.

Toch is het niet voor iedereen aan te raden om regelmatig feta in je gerechten te verwerken. Hoewel er dus gezondheidsvoordelen zijn, zijn er ook nadelen. Zoals eerder al genoemd bevat het veel natrium en een te hoge consumptie van natrium kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Heb je een hoge bloeddruk en wil je toch af en toe feta eten? Dan kan je het zoutgehalte verminderen door de kaas af te spoelen met water voordat je hem eet.

Ook voor zwangeren is het advies om geen ongepasteuriseerde feta te eten. Ongepasteuriseerde kazen kunnen de bacterie listeria monocytogenes bevatten en deze kan zeer schadelijk zijn voor ongeboren baby's.

Is feta gezond of ongezond? 

Het is moeilijk om van één product te stellen of het gezond of ongezond is. Het draait bij een gezond voedingspatroon altijd om voldoende variatie en alles met mate. En dat niet alleen: ook de verdere leefstijl is van groot belang. 

Receptideeën met feta

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheid.be