Is karnemelk gezond? En wordt de gezonde werking minder als je er siroop of honing in doet?

karnemelk
Getty Images

Is karnemelk gezond? En wordt de gezonde werking minder als je er siroop of honing in doet?

Rob

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Karnemelk past in een gezond voedingspatroon en staat in de Schijf van Vijf. Het levert veel goede voedingsstoffen, zoals eiwit, en is een bron van vitamines B2 en B12 en calcium. Het Voedingscentrum adviseert elke dag zuivel te nemen. Kies voor magere en halfvolle varianten, dan krijg je niet te veel verzadigd vet binnen. Ook karnemelk bevat weinig vet. Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker.

Karnemelk smaakt wat zuurder. Dit komt omdat het ontstaat door microbiologische verzuring. Ook zitten er levende melkzuurbacteriën in. Sommige mensen voegen siroop of honing toe om karnemelk wat zoeter te maken. De gezonde werking van karnemelk gaat hiermee niet verloren. Wel krijg je meer suiker en dus meer calorieën binnen. Een theelepeltje honing of siroop bevat al snel net zoveel calorieën als het hele glas karnemelk. Geen probleem voor een keer. Maar niet aan te raden als je dagelijks 1 of meerdere glazen karnemelk drinkt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.