maandag, 26 september 2022

Ik ben zwanger en heb tonijn gegeten. Wat nu?

Ik ben zwanger en heb tonijnsalade gegeten. Ik dacht dat de salade was gemaakt van tonijn uit blik, maar het was verse tonijn. Is dit gevaarlijk voor mijn kindje?
Sanne

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Roofvissen zoals de tonijn kun je beter niet eten als je zwanger bent, omdat in deze vissoorten over het algemeen iets meer dioxine en zware metalen (o.a. kwik) zitten. Niet in hoeveelheden die direct schadelijk zijn, maar bij zwangere vrouwen wordt geen enkel risico genomen. Pas bij een hoge inname van zware metalen kan er schade ontstaan aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Het risico op een te hoge inname van zware metalen is dus klein. En als je één keertje verse tonijn hebt gegeten terwijl je zwanger bent, is de kans dus heel klein dat te veel hebt binnengekregen. Mocht je twijfels of vragen hebben, dan kun je altijd een dokter raadplegen.

Dit zijn de vissoorten die je beter niet kunt nemen als je zwanger bent (ook niet verhit):

  • Roofvissen: zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, marlijn en dus tonijn (zowel rauw als uit blik).
  • Paling of wolhandkrab uit de rivieren.
  • Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Dus geen sushi met rauwe vis, rauwe maatjesharing en oesters. Mosselen kunnen wel als ze door en door gekookt zijn.

Vette vis, zoals zalm en sardines, kun je wel prima eten als je zwanger bent. Eet de vis altijd goed verhit en doorbakken. Het Voedingscentrum geeft het advies om 1 keer per week vis te eten, het liefst vette vis. Lees meer over vis eten tijdens de zwangerschap.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.