Is het eten van zwaardvis gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

zwangere-vrouw
Getty Images

Ik ben zwanger en nu heb ik in een restaurant zwaardvis gegeten. Ik dacht dat ik een verantwoorde keuze maakte. Daarna zag ik dat dit toch een product is dat wordt afgeraden. Ik ben me kapot geschrokken en baal hier enorm van! In een eerdere vraag las ik dat een keertje tonijn eten niet meteen schadelijk is. Geldt dit ook bij zwaardvis?

Ingrid

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het klopt dat je roofvissen, zoals zwaardvis en tonijn, beter niet kunt eten als je zwanger bent. Dat komt omdat er in deze vissoorten over het algemeen iets meer zware metalen (o.a. kwik) zitten.

Niet in hoeveelheden die direct schadelijk zijn, maar bij zwangere vrouwen wordt geen enkel risico genomen. Pas bij een hoge inname van zware metalen kan er schade ontstaan aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Het risico op een te hoge inname van zware metalen is dus klein.

En als je één keertje zwaardvis hebt gegeten terwijl je zwanger bent, is de kans dus heel klein dat je te veel hebt binnengekregen. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken. Mocht je twijfels of vragen hebben, dan kun je altijd een dokter raadplegen.

Dit zijn de vissoorten die je beter niet kunt nemen als je zwanger bent:

  • Roofvissen: zwaardvis, makreel, tonijn, paling, snoekbaars, haai en marlijn. Vermijd deze soorten zowel rauw als verhit.
  • Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Dus geen sushi met rauwe vis, rauwe maatjesharing en oesters. Mosselen en garnalen kunnen wel als ze door en door gekookt zijn.
  • Gerookte vis, zoals gerookte zalm en gerookte forel, kun je beter niet eten als deze niet is verhit.

Vette vis, zoals zalm en sardines, kun je wel prima eten als je zwanger bent. Eet vis altijd goed verhit en doorbakken. Het Voedingscentrum geeft het advies om 1 keer per week vis te eten, het liefst vette vis. Lees op de website van het Voedingscentrum meer over vis eten tijdens de zwangerschap.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.